Читај ми!

Колико напади мигрене имају везе са лимфним системом

Нико заиста не зна конкретне узроке мигрене, али резултати бројних студија почели су да омогућавају научницима да „склопе коцкице“ и тако нам приближе механизам који стоји иза, како их неки зову – паклених главобоља. У питању су „мале блокаде“.

Постоје докази да кратки низови аминокиселина – пептиди, који су повезани са калцитонином (CGRP) могу бити узрочници напада мигрене, а третмани који циљају на калцитонин, већ су на тржишту. Међутим, утврђене су назнаке да у овај процес могу бити укључени „неисправни“ системи за дренажу течности у мозгу.

Истраживачки тим са Медицинског факултета Универзитета Северне Каролине пронашао је доказе да калцитонин може бити директно укључен у блокирање дренаже цереброспиналне течности из мозга, стварајући притисак и бол током мигрене.

„Наша студија је истакла важност лимфног система мозга у патофизиологији мигренозног бола“, каже физиолог Кетлин Карон. „Открили смо да на бол који изазива мигрена утичу измењене интеракције са имуним ћелијама и калцитонином који спречава да цереброспинална течност исцури из лимфних судова", додала је.

Тај неуропептид присутан је у изобиљу у слојевима можданог ткива који се називају мождане овојнице током напада мигрене. Кроз серију тестова на мишевима и њиховим култивисаним ћелијама, истраживачи су открили да CGRP не само да преноси бол између неурона, већ и блокира проток течности из лимфног система мозга, што би могло да објасни осећај притиска повезан са мигреном.

У експерименту са мишевима где су мигрене изазване нитроглицерином, мишеви који су генетски модификовани тако да немају лимфне CGRP рецепторе – што их у суштини чини „имуним“ на неуропептид – показали су значајно смањен хронични бол мигрене на основу мерења помоћу скале гримаса.

Цереброспинална течност (CSF) се складишти у нервном систему у бројним коморама које су повезане преко сложене мреже менингеалних лимфних судова. Ти судови олакшавају проток течности до церебралних ткива на исти начин на који на пример, црево за натапање испоручује цурење воде свакој биљци у вртном реду.

Када су истраживачи убризгали CGRP директно у кључни резервоар CSF у мозговима мишева, поре дуж MLV-а су се затвориле, што је узроковало да се „мождани водовод" поправи и што је значајно смањило количину CSF-а који се одводи из лобање.

Иако ово ново истраживање доприноси растућем броју доказа који криве CGRP за нападе мигрене и јак бол који наноси, још је нејасно шта тачно покреће овај механизам. Међутим, нова сазнања помажу да се добије боља идеја о томе зашто су терапије против мигрене које циљају CGRP ефикасне.

Разлика између мушкараца и жена

Следеће на дневном реду рада научника  је откривање тога – да ли проблеми са лимфним системом могу помоћи да се објасни зашто има преко три пута више жена које доживљавају мигрену него мушкараца.

„Пошто лимфна дисфункција такође показује јаку преваленцију код жена, примамљиво је спекулисати да би неуролошки поремећаји попут мигрене могли бити вођени полним разликама у лимфној васкулатури", каже Карон.

„Ако би то било тачно, онда би биле пожељне нове терапијске стратегије или лекови који побољшавају менингеални лимфни и глимфатички ток код жена", објаснила је научница.

Истраживање је објављено у часопису Journal of Clinical Incestigation.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару