Читај ми!

На рубу пустиње у Чилеу – највећа астрономска камера на свету

Највећа астрономска дигитална камера на свету намењена оптичкој астрономији, тешка скоро три тоне, са резолуцијом већом од 3,2 гигапиксела, спремна је за инсталирање под ведрим небом Чилеа.

Како су навели конструктори и астрономи дигитална камера ће имати задатак да повеже деценијска истраживања у области астрономије. Опрема будуће опсерваторије до врха планине Серо Пахон, која се налази у регији Кокимбо, довезена је са неколико возила. Место на коме ће се налазити лабораторија је на рубу пустиње Атакама, на 565 километара од Сантјага.

Опсерваторија носи име др Вере Рубин која је била чувени амерички астроном чији радови су објаснили постојање тамне материје.

Научник Стјуарт Кордер, директор Удружења универзитета „Аура“ и заменик директора "NOIRLab" центра који ће управљати опсерваторијом, истакао је да очекује да ће све бити урађено по плану и да ће у другој половини ове године опсерваторија бити монтирана на предвиђеној локацији.

„Опсерваторија је сложен, интегрисани систем са земаљским телескопом широког поља од осам метара, камере и систем за аутоматску обраду података. Надамо се да сва истраживања која су урађена до сада, неће резултатима одступити од свега што већ знамо. Циљ ове опсерваторије је да помогне у побољшању нашег разумевања Универзума“, рекао је Стјуарт Кордер.

Удружење "Аура" је конзорцијум од 47 америчких институција и три међународне организације које управљају астрономским опсерваторијама за Националну научну фондацију и лабораторијама Насе. Опсерваторија "Вера Ц. Рубин" у Чилеу почеће са научним радом крајем 2025.године.

Чиле је домаћин великог дела светских улагања у астрономију захваљујући чистом небу у пустињи Атакама, најсувљој пустињи на земљи.

четвртак, 20. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије