Обележена међународна недеља штитасте жлезде - „Део који недостаје у слагалици нашег здравља“

Када нам није добро, осећамо се као да нам недостаје неки део, и управо ако имате симптоме који не пролазе без обзира на све што покушате, могуће је да је правилан рад штитасте жлезде тај део у слагалици вашег здравља који недостаје, поручено је на радном доручку за медије у организацији Српског тироидног друштва, а уз подршку удружења „Крила у нама“ и компаније Мерк, поводом обележавања Међународне недеље штитасте жлезде.

Штитаста жлезда је вероватно најважнији орган у телу који производи кључне хормоне који регулишу метаболизам целог тела.  Поремећаји рада штитасте жлезде представљају хроничну болест које имају значајан утицај на квалитет живота пацијената.

„Нелечени поремећаји рада штитасте жлезде доводе до тешких физичких и психичких последица и потнцијално су смртоносне. Поремећаји рада штитасте жлезде су чешћи него што мислите, посебно код жена. До 60. године, очекује се да ће 17% жена и 8% мушкараца патити од недовољно активне штитне жлезде“, изјавио је проф. др Милош Жарковић, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

 Америчко удружење за штитну жлезду процењује да чак 60% људи са поремећајима штитне жлезде нису дијагностиковани, што значи да стотине милиона људи широм света не знају узрок својих симптома.

 Иако многе од нас погађају, поремећаји штитне жлезде често остају недијагностиковани годинама, јер њихови симптоми лако могу да остану замаскирани.

„Од необјашњивог повећања телесне тежине, умора и промена расположења, до хормоналних дисбаланса и проблема са зачећем, различити проблеми могу бити повезани са недовољно активном штитастом жлездом, што је најчешћи проблем. Важно је на време и што раније дијагностиковати поремећај рада штитасте жлезде“, изјавила је проф. др Биљана Недељковић Белеслин, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

Важно је знати да, како за мушкарце тако и за жене, поремећаји рада штитасте жлезде понекад могу бити узрок проблема са плодношћу.

„Препорука је да све жене које желе да затрудне или које су у трудноћи ураде тестирање. Поремећаји рада штитасте жлезде такође могу да буду узрок мушког стерилитета, будући да развој сперматозоида захтева нормалне нивое хормона штитасте жлезде. Добра вест је да, када се рад штитасте жлезде врати у нормалу, ваше шансе за зачеће се могу брзо повећати“, изјавила је проф. др Јасмина Цирић, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

Болести штитасте жлезде су хроничне незаразне болести, и оне су управо у фокусу Светске здравствене организације ове године. Болести шитатсте жлезде захватају углавном радно способну популацију, и зато је важно да као друштво реагујемо на време имамо скриниге, радимо на превенцији и слично.

„Јако је важно реаговати на прве симптоме и препознати их, редовно тестирање је такође веома важно“, изјавила је Бојана Једоксић, председница удружења пацијената „Крила у нама“.

Процењује се да 350 милиона људи широм света живи са поремећајем штитасте жлезде, док чак 60% њих остаје недијагностиковано. Ови поремећаји могу имати озбиљне последице по здравље, али њихови симптоми често могу бити збуњујући и лако се могу помешати са симптомима других обољења.

Ова кампања има за циљ да подигне свест о важности правилног функционисања штитасте жлезде и да оснажи људе да препознају симптоме, потраже помоћ лекара и обаве редовне лекарске прегледе. Неправилан рад штитасте жлезде би могао да буде „Део који недостаје" у слагалици вашег здравља.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије