Читај ми!

Мистериозна рупа на површини Марса, а научници немају појма шта је у њој

Људима на Марсу ће требати неко склониште од радијације, температурних промена и олуја на Црвеној планети. Уколико је наш планетарни комшија имало налик Земљи или Месецу, могао би да има велике подземне тунеле, којима је некада текла лава, а који би могли да послуже као склоништа. Једна рупа посебно интригира научнике.

Фотографија коју је направила камера високе резолуције на Насином орбитеру МРО приказује јаму тек неколико метара широку у близини планине Арсија, једног од три угашена вулкана у региону Тарсис.

Тарсис је огроман вулкански плато који се протеже хиљадама километара. Издигнут је у поређењу са остатком Марса са просечном висином око 10 километара изнад просечне висине планете.

Регион је био вулкански активан у прошлости, а јаме, попут оне недавно снимљене, су директан резултат те активности.

Неколико оваквих рупа у подручју око Арсије могле би да буду отвори у простране подземне тунеле лаве. Међутим, и даље постоји много питања, пошто фотографије једне од њих показује осветљени зид, што би могло да значи да се ради само о кружној јами.

Хаваји и Месец

Сличне јаме могу се пронаћи у вулканским подручјима Хаваја, где се налазе кратерске јаме и не спајају се са дугачким пећинама или тунелима. Оне су резултат урушавања које се десило много дубље под земљом.

На Хавајима, кратерске јаме се крећу од шест до 186 метара дубине и широке од осам до 1.140 метара. Мистериозна јама у подручју Арсија је дубока око 178 метара.

Човечанство има много боље разумевање тунела и јама на Месецу, него на Марсу. Знамо да су многе од њих термално стабилне на око 17 степени Целзијуса, а имамо и много боље снимке који их описују.

Научници посвећују велику пажњу овим пећинама, јамама и тунелима на Месецу, укључујући и дизајнирање специјалних робота који би могли да их истраже. Логика иза овога је да би астронаути могли да потраже уточиште у овим тунелима, где су заштићени од температурних промена, радијације и микрометеорита.

Марс, међутим, је потпуно друга прича. Пошто је гравитација на Марсу значајно слабија него Земљина, то би требало да омогући формирање много већих тунела.

Фотографије неких предела Марса показују наборану површину, налик жлебовима, а по њиховом распореду чини се да се нису сви тунели урушили, већ су неки остали читави.

Мистериозна рупа

Једна јама близу вулкана Павонис је посебно занимљива. Само је празнина испод отвора, али је њено порекло тешко одредити. Да ли је тунел за лаву? Ако јесте, онда је далеко већи од било којег на Земљи.

Тунели за лаву на Марсу су и даље мистерија, а научници су до сада пронашли обилне морфолошке доказе који указују да их има много.

Да ли би једног дана могли да послуже као склониште за астронауте? Можда. Пре тога, међутим, требало би да пошаљемо роботску мисију која ће их детаљно истражити.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије