Читај ми!

Филмови, предавања, међународна смотра: Обележава се 140 година Српског археолошког друштва

У Атријуму Народног музеја Србије, у оквиру Међународне смотре археолошког филма, премијерно је приказан документарни филм „Археологија: 140 година Српског археолошког друштва“. У питању је јединствена филмска прича о најстаријој струковној научној организацији у Србији.

Филм истражује напоре археолога у очувању археолошке баштине Србије, потенцијално угрожене, како од стране дивљих копача, тако и од покушаја неконтролисане градње, али и недостатака поштовања постојећих закона.

Јединствена филмска прича о најстаријој струковној научној организацији у Србији настала је у позадини годишње скупштине друштва одржаној у Сомбору.

„Заједничким напорима, удружење `Шта хоћеш` и Срско археолошко друштво, снимили су филм о 140 година Српског археолошког друштва. Филм говори првенствено о традицији, јако дугој, коју сви ми одржавамо, већ готово столеће и по, међутим, он прави и пресек кроз постојеће генерације археолога, и указује на проблеме са којима се сусрећемо и на начине како водимо ту борбу. Надамо се да ће то послужити као инспирација другима, да помогне у томе“, рекао је др Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва.

„То су све људи који раде у музејима, у заводима за заштиту културне баштине, раде у градским музејима. Ми од 20 саговорника у филму, пола њих нисмо успели да доведемо на премијеру због тога што су на терену, у некој прашини и блату и баве се оним што је наше благо, неотуђиво благо Републике Србије“, додао је редитељ и сценариста Растко Шејић.

Баштинећи традицију Српског археолошког друштва дугу 140 година, у земљи у којој је свега 220 археолога ангажовано на заштити културног наслеђа, група научника успела је да значајно утиче на промену законодавства у овој области.

Слободно заступајући своје традиције, борбе, успехе и изазове, у атмосфери неокласицистичке урбаности града Сомбора, двадесетак представника Српског археолошког друштва показује изузетну храброст и одлучност да учине све у јавном интересу како би сачували археолошко наслеђе. Овај документарни филм део је мини серије „АрхеологИја“ која истражује напоре ове борбене организације у очувању вишеструко угрожене археолошке баштине Србије, наводе у Друштву.

Према речима председника Српског археолошког друштва др Црнобрње филм је репрезентативна слика Друштва: „Неколико дана дружења искусне кинематографске екипе продукције `Шта хоћеш` са члановима нашег друштва уродио је узбудљивом дијалошком формом и прелепим сликама, преносећи нашу мисију и циљеве на начин пријемчив медијуму и ери у којој живимо. Посебно сматрам важним да је забележена атмосфера и мишљење једне целокупне генерације археолога о својој струци и археолошкој баштини коју чувамо".

Редитељ и сценариста Шејић крајње је задовољан интеракцијом са архелозима: „Рад са страственим појединцима који изазивају статус quo и жустро бране културно наслеђе Србије упркос изазовним друштвеним околностима је радост без премца. Ретка је привилегија срести толику концентрацију изузетности на једном месту током само неколико дана, као што је то био случај на скупу Српског археолошког друштва у Сомбору. Они су кривци што се овај филм тако лако догодио, или пронашао себе.“

Филм као директор фотографије потписује Марко Ристић у сарадњи са кинематографима Стефаном Николићем и Чаславом Петровићем, музику је компоновао Владимир Лешић, док графички дизајн потписује академски сликар Зоран Мујбеговић. Спикерски убедљив бас баритон припада Александру Новаковићу. Филм је настао захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије, Народног музеја Србије и Градског музеја Сомбор.

Програм 24. међународне смотре археолошког филма у Београду доступан је на линку овде.

Почасни гост 24. Међународне смотре археолошког филма је амбасада Јапана, са филмом Момојаке, подножје планине Чокај, у режији Такеру Тојошиме. Првог дана биће приказан и швајцарски филм Сојенице, сећање са језера, режисера Филипа Николета, који ће бити почасни гост свечаног отварања Смотре.

Народни музеј Србије реализује Смотру у сарадњи са амбасадом Јапана, амбасадом Швајцарске, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленском фондацијом за културу, Руским географским друштвом и културним центром Исламске Републике Ирана. И ове 2024. године, настављена је сарадња са Културно-уметничким и Образовно-научним програмом РТС-а, као и са Фондацијим „Неозоик“ и Удружењем „ Шта хоћеш“.

Програм укључује 25 филмова из осам земаља – Јапана, Швајцарске, Италије, Шпаније, Грчке, Русије, Ирана и Србије. Филмске пројекције ће до 2. јуна почињати сваког дана у 19.00 часова у Народном музеју Србије.

Стручна предавања

Током трајања Међународне смотре археолошког филма кустоси Народног музеја Србије одржаће два предавања; у четвртак, 30.маја од 18 сати почиње предавање „Археолошки локалитет Плочник – историјат истраживања и значај“ др Јелене Марковић, која је виши кустос Народног музеја Србије. У суботу првог јуна у 18 сати је предавање „Археолошка поставка Народног музеја Србије“, Иване Минић, музејског саветника Народног музеја Србије.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра је својеврсна ревија новијих остварења у продукцији документарног филма који својим садржајем доносе новине из света археологије.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије