Археолози збуњени мистериозном аномалијом закопаном поред пирамида у Гизи

Полако, али сигурно, тло избацује на површину своје тајне. Историја која лежи испод песка технологија открива мало по мало. Међутим, чак и у добро истраженом подручју, понека мистерија уме да збуни стручњаке.

Близу Великих пирамида у Египту, радар који пробија тло и томографија електричне отпорности откриле су велику дводелну структуру закопану испод гробља, која лежи ту нетакнута већ више од 4.000 година.

Испод западног гробља, западно од Великих пирамида, скенери су открили плитку структуру у облику латиничног слова "L", димензија 10 са 15 метара и око два метра испод површине.

Али испод ње чини се да постоји још једна, много већа, структура. На дубини између 3,5 и 10 метара, просторија покрива површину од око 100 квадратних метара.

Научници не знају о каквих структурама се ради, али њихово присуство могло би да открије нове информације о самом комплексу пирамида, као и њеним градитељима.

Један део западног гробља је одувек научницима био посебно занимљив. Док је већи део гробља испуњен гробовима и гробницама, један правоугаони део је, барем на површини, пуст и без икаквих обележја.

Предвођени археологом Мотојуки Сатом са јапанског Универзитета Тохоку, јапански и египатски тим посветили су се проучавању баш тог парчета земље.

Дубински радар функционише тако што шаље радио-таласе у земљу, а онда их мери када се они одбију. Материјали са различитих густинама и саставима испод површине одбијају таласе на различите начине, што значи да се ова технологија може користити за мапирање подземних структура и геолошких формација.

Томографија електричне отпорности на сличан начин функционише детектујући промене у електричној отпорности различитих подземних материјала.

Користећи ове две технике, открили су различите облике за које је веома мала вероватноћа да су настали природним путем.

Дубља структура је мало тежа за проучавање. Чини се да је напуњена нечим што изузетно добро одбија таласе, попут песка или је потпуно празна. Зато што не могу да тачно идентификују о чему је реч, за сада су је означили као „аномалију“.

Поравнање обе структуре је такође значајно, јер верују да би плића могла да представља улаз у већу. Узимајући у обзир локацију структуре, једно објашњење се логично намеће.

„Закључујемо из ових резултата да би структуре које узрокују аномалије могли да буду вертикални зидови кречњака или отвори који воде у неку гробницу. Детаљно испитивање би било потребно да би се потврдила ова могућност“, закључио је археолошки тим у студији која је објављена у Archaeological Prospection.

уторак, 16. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару