Римски систем за пречишћавање воде неочекивано пронађен на градилишту код Скупштине Србије

Коначно се чују машине на градилишту код Скупштине. Месецима је ту само стајала разрована земља. Радове на паркингу зауставили су археолози због налазишта које се указало још прошлог лета.

На градилишту поред Скупштине Србије постављају се први шипови. Јавна подземна гаража на углу Влајковићеве и Косовске имаће 284 паркинг места.

„Овде имамо четири нивоа гараже, тако да је то доста велика висина, односно дубина коју треба обезбедити да просто не упадне земља унутар тог простора и креће се градња једне по једне плоче”, каже Марко Стојчић, урбаниста.

Прошле године на овом месту пронађено је вредно археолошко налазиште. Током шест месеци петнаестак археолога открило је остатке античког Сингидунума и римских гробова, али и нешто што их је посебно изненадило.

„Нисмо очекивали да ћемо наћи на овом простору, ту су остаци тог римског водовода који смо пронашли. Он је одлично очуван у дужини од скоро 70 метара. То је једна озидана цев била камена, обложена тим хидроизолационим малтером и један, да кажем слично нешто данашњем шахту, али то је неки систем који је служио за пречишћавање воде. Овде је доста јасно да је била водовод, с тим што вода није била вода за пиће него техничка вода која је служила за поретање неких машина”, рекао је археолог Милорад Игњатовић.

Све што је пронађено на археолошком налазишту код Скупштине тренутно се налази у деопоима Музеја града. Неки предмети постаће део његове сталне поставке, а неки ће бити изложени у парку изнад јавне гараже.

„Реч је о покретним налазима и и дислоцираним деловима римског водовода и античих гробница. Што се тиче делова римског водовода који је дислоциран и античких гробница, они ће након конверзације и припреме бити враћени након изградње гараже у Влајковићевој, односно биће формиран археолошки парк на простору где се налази гаража”, изјавио је виши конзерватор у Музеју града Београда.

„Имаћемо модернији парк, ми га називамо Римски парк, управо због ових археолошких остатака који ће се наћи на површини. Гледаћемо и да те дечје справе буду испројектоване, изведене у том духу”, додаје Стојчић.

Требало би да радови буду завршени до краја следеће године.

четвртак, 20. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије