Археолози открили нетакнуте људске отиске старе 90.000 година

Тим археолога открио је у северној Африци и јужном Медитерану најстарије људске отиске. Сада се новим истраживачким методама утврђују разлози боравка на плажи током леденог доба.

Отиске стопала, старе невероватних 90.000 година, пронашао је, пре око годину дана, мултинационални тим који је предводио Мунсеф Седрати, професор истраживања и директор лабораторије на француском универзитету Јужна Бретања, на плажи у Ларашу у Мароку.

„Рекао сам свом тиму да треба да идемо на север да истражимо другу плажу. Изненадили смо се када смо пронашли први отисак. У почетку нисмо били убеђени да је то отисак стопала, али онда смо пронашли још трагова“, рекао је Еседрати.

Користећи оптички стимулисану луминисценцију, најсавременију методу која утврђује последњу изложеност специфичних минерала топлоти или сунчевој светлости, Еседратијев тим је успео да утврди да је пре отприлике 90.000 година вишегенерацијска група хомо сапијенса била на овој плажи.

Објављени у часопису Nature, налази данас бацају ново светло на колекцију од 85 отисака стопала у две стазе, приписане најмање петорици људи из леденог доба, који обухватају различите старосне групе од деце и тинејџера до одраслих.

Упркос ерозији која угрожава археолошко налазишта Лараше, отисци стопала су вероватно сачувани због повољног распореда плаже, услова таласа у лепом времену и домета плиме.

Истраживачи сада имају циљ да, даљим анализама и истраживањем различитих пећина дуж јужне обале Ларашеа, открију зашто је група из леденог доба била на плажи. 

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара