Меморијални комплекс „Михајло Пупин“ у Идвору постаје иновациони центар

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је приликом посете Меморијалном комплексу „Михајло Пупин“ у Идвору да је циљ да се тај комплекс реконструише како би постао нови иновациони центар за науку у којем би млади могли, осим да га обилазе, и раде у њему.

Додала да је у последње три године преко Министарства културе, држава уложила више од 20 милиона динара у реконструкцију овог комплекса, али да је свакако потребна једна свеобухватна реконструкција и један концепт како ће све да се користи, пре свега за младе људе.

„Причали смо о томе да ћемо градити или реконструисати простор за нови музеј Николе Тесле, онда смо разговарали и о томе шта бисмо у ствари додатно могли да урадимо за Пупина“, рекла је премијерка за Танјуг.

Она је раније изразила жељу да дође и посети Идвор и да види шта је потребно да се уради и како да се од комлекса направи, не само музејски део, него и један нови центар за иновације и науку у Србији.

„Србија је земља која јасно иде путем знања, иновација, креативности, савремених технологија и то је оно на крају крајева наше највеће богатство и наш највећи потенцијал. И коначно и ту долазимо до једне ствари која је занимљива. Ви када погледате данас, рецимо, економске односе између Србије и САД, видите да ће сада прећи већ две и по милијарде долара, ту мислим на 2023. годину. Занимљиво је да су САД нама партнер број један, најважнији партнер у размени услуга“, навела је премијерка.

Брнабићева је додала да су нам Никола Тесла и Михајло Пупин оставили у наслеђе добре односе како би даље са САД развијали сарадњу у овом правцу.

„Тако да и ту постоји једна копча за будућност коју би било добро да додатно развијамо. Пупин и Тесла су свакако те тачке од којих смо кренули и са којима и на основу којих учимо и на основу којих ми можемо да градимо додатно будућност у том сектору", рекла је она.

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да је Пупин, поред тога што је био један од највећих светских научника био и добар политичар, јер је градио „мостове и везе са САД, али и са другим земљама“.

„Име Србије у научном, иновационом смислу и добар глас Србије преносио је по свету. Михајло Пупин је такође био и велики задужбинар, добротвор и велики филантроп. Имамо много тога да научимо од Михајла Пупина и имамо много тога да вратимо Михајлу Пупину“, додала је премијерка.

Нагласила је да је Народни дом, задужбина Пупина и да је он њу поклонио својој земљи да буде нека врста научном центра одакле би се даље ширило знање.

Амбасадор САД Кристофер Хил рекао је да му је задовољство и част што је у родном месту Михајла Пупина и да је ово начин да се ода почаст једном великом научнику, који је како је рекао, колико српски, толико и амерички.

„Михајло Пупин је значајан и за нас, јер се из Србије преселио у САД, студирао је на Колумбијском универзитету. Он је стварно велика инспирација за све нас и мислим да управо овде у Идвору можемо да радимо на успостваљању и развоју српско-америчке сарадње“, навела је амбасадор.

Можемо, како је рекао, да захвалимо Михајлу Пупину на свему што је урадимо за два народа.

Председник и један од оснивача „Пупин иницијативе“ Вук Велебит рекао је данас да је Михајло Пупин својим деловањем и знањем немерљиво задужио српски народ, и да је увек на најбољи могући начин заступао Србе и српске интересе у САД.

„Занимљиво да је то човек који је отишао из Србије тада у том периоду када је било јако тешко отићи преко океана у Америку. И он је заволео Америку исто колико је волео Србију и он није задужио само нас овде. Мислим да је он својим деловањем у Америци задужио такође и амерички народ. Михајло Пупин је најбољи показатељ тога како својим знањем, деловањем, жељом да помогнете својој отаџбини, заправо ви дајете допринос свом народу и заједници одакле потичете", истакао је Велебит.

Додао је да у „Пупин иницијативи“ желе да раде исто што је некада радио и сам Михајло Пупин, а то је да граде боље односе са САД-ом.

„Срећан и драго ми је, што је ово на неки начин историјска посета, јер први пут имамо заједно америчког амбасадора и српску премијерку да посете комплекс Михајла Пупина", навео је Велебит.

петак, 19. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару