Читај ми!

Више од 30 година грешимо када је у питању Нептун – није тегет већ светло плав

Нова анализа старих фотографија открила је да деценијама већ грешимо када је у питању изглед, односно боја, Нептуна и да је скоро исте нијансе као и Уран.

Још од када је „Војаџер 2“ пролетео поред Нептуна и Урана 1986. и 1989. године и направио фотографије „изблиза“, научници су се чудили зашто се те две планете, изузетно сличне у већини других аспеката, толико разликују по боји.

Уран је по фотографијама које је „Војаџер 2“ направио био светло плаве боје, док је Нептун, са друге стране, био много тамније нијансе плаве.

Имајући у виду да је атмосферски састав две планете скоро идентичан, разлика у боји је била изненађујућа, али и збуњујућа.

Сада су, међутим, научници поново обрадили фотографије и открили да су све време били у заблуди. Уран и Нептун су заправо веома слични и по боји – светло плави.

Разлог грешке јесте што је „Војаџер 2“ снимио фотографије тако да су фотографије Нептуна намерно обрађене како би се нагласио контраст, потамњујући његову праву боју и чинећи да изгледа „плављи“ него што заиста јесте.

„Иако је вештачки-засићена боја била позната у то време међу планетарним научницима, а фотографије су објављене уз објашњење, опис се временом изгубио. Примењујући наш модел на аутентичне снимке, успели смо да направимо најпрецизнију репрезентацију Нептуна и Урана“, наводи планетарни научник Патрик Ирвин са Универзитета Оксфорд.

Научници већ дуго времена знају да фотографије „Војаџера 2“ нису прецизно приказивале боју и нијансу Урана и Нептуна. Ипак, сада сз успели помоћу два моћна инструмента – спектрографа на телескопу „Хабл“ и спектроскопа на Веома великом телескопу.

Помоћу података добијених од сваког телескопа независно су утврдили праву боју Нептуна и Ирана, а онда су помоћу тих информација и поново обрадили фотографије „Војаџера 2“.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво