Читај ми!

Обележавање 100. годишњице новојулијанског календара Милутина Миланковића

Поводом обележавања 100 година новојулијанског календара Милутина Миланковића, од 14. до 16. децембра, одржава се међународна конференција у Свечаној сали Грађевинског факултета у Београду и у Културном и научном центру „Милутин Миланковић“ у Даљу. Јубилеј ће бити обележен и изложбом „Милутин Миланковић – 100 година од реформе Јулијанског календара“ у Музеју науке и технике.

Цео век од када је живео и радио, научни доприноси Милутина Миланковића све више потврђују свој значај и добијају на кредибилитету.

Свету је подарио теорију о климатским променама, којом је објаснио тајну ледених доба,

најпрецизнији календар за мерење времена, армирани бетон, Вавилонски торањ модерне технике, бројне патенте и грађевинске објекте који се и данас сматрају ремек-делима грађевинарства.

Његова научна дела сврставају га високо у научним круговима, а његов научни допринос ставља га раме уз раме са српским великанима Николом Теслом и Михајлом Пупином.

„Велика тројка научне елите нашег народа, Никола Тесла, Милутин Миланковић и Михајло Пупин, повели су својим знањима и достигнућима читав свет у ново доба. Миланковић је на позив Српске владе напустио веома удобан живот и добро плаћен посао грађевинског инжењера у Бечу и дошао у Србију да своје знање уложи у унапређење просвете, науке и културе“, рекао је председник Удружења Милутин Миланковић, мр Славко Максимовић. 

Организатор конференције је Удружење Милутин Миланковић уз суорганизацију Грађевинског факултета Универзитета у Београду, Математичког факултета Универзитета у Београду, Астрономске опсерваторије Београд и Културног и научног центара „Милутин Миланковић из Даља.

Циљ конференције је да се јавности представе поуздани и објективни подаци о настанку и развоју календарског знања са гледишта математичке и астрономске теорије мерења и рачунања времена, затим о историји календарских знања од најстаријих времена до данас, као и о историји настанка и модификацијама најпознатијих календара, све до специфичног доприноса Милутина Миланковића реформи Јулијанског календара.

На конференцији ће бити приказани радови аутора из земље и света. Организатори позивају све заинтересоване да догађај прате уживо или путем директног преноса.

Овај важан јубилеј биће обележен и изложбом Милутин Миланковић – 100 година од реформе Јулијанског календара која ће моћи да се погледа у Музеју науке и технике, од 15. децембра 2023. године до марта 2024. године.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво