Читај ми!

Зашто је Марс већ десетак дана невидљив

Црвена планета нестала је са Земљиног видокруга и биће невидљива до децембра.

Феномен „невидљиви Марс“ се дешава захваљујући соларној конјункцији: периоду током којег Сунце заклања Марс и Земљу једно од другог. То се дешава у просеку на сваких 25 месеци, а ове године, траје од почетка новембра до почетка децембра. „Делују као плесачи са две стране огромне ватре, две планете су током тог плеса привремено невидљиве једна другој“, објаснили су у Наси.

Земља и Марс доживе феномен конјункције сваке две године, а портал space.com пише да су две планете у просеку удаљене 225 милиона километара – али током соларне конјункције, бивају раздвојене на удаљености од око 380 милиона километара.

Соларна конјункција утиче и на рад стручњака Насе који су задужени за комуницирање и слање сигнала свемирским летелицама на Марсу

„Немогуће је предвидети које информације могу бити изгубљене због сметњи услед наелектрисаних честица са Сунца, а та изгубљена информација би потенцијално могла да угрози функционисање свемирског брода. Зато, пре соларне конјукције, инжењери шаљу упутства за две недеље и чекају“, саопштено је из Насе.

Мораторијум 2023. на командовање свемирским бродовима на Марсу траје до 25. новембра, додају из Насе.

Али научници су нагласили да то не значи да су мисије на Марсу добиле слободне дане.

„Наши цели тимови мисије провели су месеце припремајући листе обавеза за све наше свемирске летелице на Марсу“, рекао је Рој Глејден, менаџер мреже Mars Relay Network из Насе.

Током периода конјункције је тешко, а некада и немогуће размењивати информације, како међу Марсовим орбитерима, тако и ровера на површини и земаљских станица, јер соларна корона, или ређе – диск Сунца, ометају радио-комуникацију.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво