Читај ми!

Да ли ће нестати мушка популација зелених морских корњача

Због климатских промена и хемијских загађења мужјацима зелене морске корњаче прети нестанак. Пол морске корњаче у великој мери зависи од температуре песка у који полажу јаја. Хемијско загађење могло би да поремети однос полова морских корњача, јер се услед повећања температуре као последице климатских промена из јаја излеже све више женки.

Да ли ће нестати мушка популација зелених морских корњача Да ли ће нестати мушка популација зелених морских корњача

Ново истраживање, објављено у научном часопису Frontiers in Marine Science, сугерише да би разлог могло бити присуство тешких метала који су пронађени у траговима у телима зелених морских корњача (Chelonia mydas).

Пол морских корњача зависи од температуре. У топлијим гнездима, чешће се излегу женке а из хладнијих мужјаци. Како глобалне температуре настављају да расту, све више морских корњача постаје претежно женска популација – што би, уколико се тако настави, могло довести до њиховог нестанка.

Научници који проучавају морске животиње забринути су због због промена које се дешавају мушкој популацији корњача, јер глобално загревање има феминизирајући ефекат у месту гнежђења.

Зелена корњача се гнезди у северним деловима Великог коралног гребена чија је просечна температура испод 29,1 степен Целзијуса. Ту се углавном излежу мужјаци, а изнад те вредности температуре женске корњаче.

У леглу на острву Рејн које нема вегетацију, већ дуже од две деценије излегне се око 99 одсто женки.

Зелене корњаче не достижу полну зрелост до тридесетих година, тако да би недостатак мушких малолетника сада могао имати веће последице у будућности.

Метали као естроген

„Већина метала који доспевају у воде океана представљају отпад из индустријских процеса. Ти метали се могу везати за рецепторе естрогена, што може покренути развој женки“, истакао је Артур Бараза са Универзитета Грифит у Аустралији.

Он и његове колеге открили су да загађење на плажама такође може довести до сексуалне пристрасности код зелених морских корњача.

Тим је сакупио 17 гроздова јаја пошто су положена на острво Херон, малом пешчаном острву на Великом кораљном гребену, и поново их закопали близу сензора који су пратили температуру песка једном на сат.

Након излегања,истраживачи су издвојили по једно младунче из 16 гнезда како би открили њихов пол и такође проверили степен загађења.

Од 16 узоркованих гнезда, тим је открио да је 11 имало више женки него што је предвиђено само на основу температуре, три су имала више мужјака него што се очекивало, а два су одговарала очекиваном односу полова.

Младунци у гнездима са више женки него што је било предвиђено, имали су већи ниво кобалта, олова и антимона у свом телу, док су они са више мужјака имали нижи ниво тешких метала.

Истраживач из Квинсленда Артур Бараза, са Аустралијског института за реке, сматра да би и други фактори, осим температуре могли да утичу на пол зелених корњача.

Он тврди да метали, за које се показало да опонашају женске полне хормоне код људи и других животињских врста такође могу имати утицаја.

Зелене корњаче једу алге и морску траву, које могу да садрже ове метале који ометају ендокрине функције, укључујући кадмијум и антимон, који се затим преносе на њихова јаја.

Своје истраживање тим је спровео на острву Херон, око 80 километара од обале на јужном крају Великог коралног гребена.

Отприлике 200 до 1.800 женки зелених корњача сваке године прелази стотине километара да би се гнездиле на острву.

Однос полова младунаца на острву Херон је 65/35, тј. сваке сезоне рађа се 65 одсто женки.

Многа истраживања на острву последњих година су се вртела око истраживања начина хлађења гнезда како би се могло да се роди више мужјака.

У истраживању др Бараза, које је финансирао је Светски фонд за природу, испитиван је утицај расхлађивања гнезда водом на пол младунаца. 

Седамнаест гнезда је премештено убрзо након полагања јаја, уз пажљиво праћење температуре у гнезду.

Једанаест од 17 гнезда имало је 8 до 90 одсто више женки него што је било предвиђено.

„Открили смо да метали као што је кадмијум имају потенцијал да, као загађивачи, утичу на однос полова у развоју младунаца морских корњача“, рекао је он.

Претходно истраживање је показало да је око 72 одсто аустралијских зелених корњача изложено ризику од контаминације кадмијумом.

Прављење мужјака

Иако би метали могли да утичу на пол корњача, пораст температуре остаје највећа брига.

У засебном истраживању, такође на острву Херон, прошлог месеца је откривено да хлађење гнезда зелених корњача једнократним поливањем морском водом може повећати број мушких младунаца.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво