Читај ми!

Први национални позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања

Како би подстакао активнију сарадњу између научника и јавности, Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација, ове године први пут расписују Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања. Пријављивање је од 2. октобра до 1. новембра. Добривоје Лале Ерић из Центра за промоцију науке говори за РТС о значају овог конкурса.

– Центар за промоцију науке са задовољством најављује први национални позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања који је примарно намењен нашој научно-истраживачкој заједници као носиоцима пројеката који треба да се баве питањима од друштвене важности и да имајући у виду такву позицију интегришу и теме и оне чиниоце које могу допринети реализацији оваквих пројеката.

Што значи да су ово научна истраживања отворена за све припаднике наше заједнице кроз различи вид организација и удружења, попут невладиних организација, стручних друштава, образовног система, школа, факултета. Дакле, то је један пресек кроз нашу заједницу и оно како наука може допринети нашем бољем животу и одговорити на неке изазове са којима се суочавамо.

Ова истраживања омогућавају и људима који нису научници да учествују у њима. На који начин?

– Грађанска научна истраживања, односно Citizen science на енглеском језику, је метод у коме не само професионални истраживачи већ и грађани могу да допринесу процесу научног истраживања. У неком формалном смислу је неопходно да научници који буду креирали припрему за овај позив позову грађане, било као појединце или укључене у нека удружења грађанског типа или невладине организације, како би били партнери и судеoници оваквих пројеката.

За ову прилику, Центар за промоцију науке направио је и водич на 24 стране. Шта тачно може у њему да се нађе?

– Сам водич је нека врста увода у процес грађанских научних истраживања и он пружа основне смернице и објашњава заправо како метод функционише, како је заснован, које су вредности, чиниоци и циљеви. А са друге стране, дакле, он и јесте практичан приручник за припрему пројеката на овај позив који отварамо. Он се може преузети код нас у Центру за промоцију науке, али ће и на веб-сајту Центра бити отворена електронска верзија, тако да свако може да је преузме одатле.

У току је и представљање пројекта по универзитетским градовима у Србији.

– Ове недеље је у току промотивна кампања самог програма и позива са циљем да се пре свега научна заједница информише о самом позиву и могућностима које нудимо. Дакле, ту се, углавном, најављује сам процес, информације, захтеви, могућности, неки оквир рада и деловања. Већ смо били на Универзитетима у Новом Саду и Крагујевцу, у Нишу и практично, 2. октобра на Универзитету у Београду у оквиру Библиотеке 'Светозар Марковић' имаће званично лансирање програма, чиме ће отпочети једномесечни период када ће сви заинтересовани моћи да предају своје пројекте.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару