Читај ми!

Неуралинк Илона Маска добио одобрење за испитивање имплантације мозга на парализованим људима

Неуралинк, компанија Илона Муска за имплантацију мозга, саопштила је да је добила одобрење независне регулаторне агенције да почне са регрутацијом пацијенте за испитивање њиховог можданог имплантата на људима. Компанија тражи парализоване пацијенте на којима ће током шест година тестирати свој експериментални уређај.

Неуралинк Илона Маска добио одобрење за испитивање имплантације мозга на парализованим људима Неуралинк Илона Маска добио одобрење за испитивање имплантације мозга на парализованим људима

Људи са парализом због повреде вратног дела кичме или амиотрофичном латералном склерозом могу се квалификовати за студију, каже се у саопштењу „Неуралинка“, али није откривено колико ће учесника бити укључено у испитивање, за које ће бити потребно око шест година

„Неуралинк“ је једна од неколико компанија које развијају интерфејс мозак-рачунар (brain-computer interface – БЦИ) који може да прикупља и анализира мождане сигнале. Али бомбастична промоција компаније од стране милијардера, укључујући обећања да ће развити свеобухватни компјутер за мозак који ће помоћи људима да одрже корак са вештачком интелигенцијом, изазвала је скептицизам и етичку забринутост међу неуролозима и у научној заједници.

Прошле године, Управа за храну и лекове САД (ФДА) одбила је захтев компаније за испитивања на људима, али је у мају одобрила „Неуралинку“ изузеће које омогућава да се уређај користи за клиничке студије. Агенција није саопштила шта је утицало да промене одлуку.

Учесницима ће хируршки робот уградити БЦИ чип у региону мозга који контролише кретање, са циљем да им се омогући да мислима контролишу курсор или тастатуру рачунара повезаног са чипом. Студија ће проценити безбедност и функционалност технологије, наводи се у саопштењу.

Најава компаније долази месецима након што је добила одобрење регулаторног тела за испитивање на људима. Претходна тестирања можданог инплантанта на животињама је под лупом стручне јавности, након извештаја да су испитивања изазвала непотребну патњу. Бивши запослени окарактерисали су тестове као „хакерске експеримента“, рекавши Ројтерсу да је у једном случају уређај имплантиран код свиње у погрешном положају, тако да је морала да буде еутаназирана.

Оптужбе су покренуле неколико истрага, укључујући истрагу Министарства пољопривреде о злостављању животиња и Министарства саобраћаја о погрешном руковању биолошки опасним материјалима преко државних граница.

Компанија није одмах одговорила на упите о томе када и где ће суђење бити спроведено, нити колико ће учесника укључити. Ако се његов уређај покаже безбедним за људску употребу, могло би да прође деценије пре него што буде одобрен за пацијенте ван студије.

И поред свега, Илон Маск има велике амбиције за свој стартап „Неуралинк“. Тврди како ће њихов уређах моћи да се користи и за лечење стања као што су гојазност, аутизам, депресија и шизофренија.

понедељак, 15. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару