Читај ми!

„Светла земљотреса“ на небу сежу у прошлост старе Грчке

Научници истичу да би чудна светла која су примећена на видео снимцима пре и током земљотреса у Мароку могла да буду појава која је стара вековима. "Светла земљотреса" најављивала су и друге земљотресе који су се догодили у последњих неколико деценија.

Сигурносне камере у мароканском граду Агадиру, који се налази на југозападу Марока, забележиле су бљесак плаве светлости на небу, само пар минута пре него што је то подручје погодио разорни земљотрес јачине магнитуте 6,8 по Рихтеру. Научници се слажу да се ради о природном феномену.

Многобројни извештаји о „светлима земљотреса“, попут оних забележених на видео-снимцима пре земљотреса у Мароку, сежу вековима у прошлост, чак  у доба старе Грчке.

Јака, блештава светлост различитих боја која се јавља на небу пре земљотреса већ вековима збуњује научнике, и још увек нема правог одговора шта је узрок или извор овог светла“, рекао јеЏон Дер, пензионисани геофизичар који је некада радио у америчком Геолошком заводу. Био је коаутор неколико научних радова о светлима земљотреса (ЕКЛ).

Виђење ЕКЛ зависи од мрака и других фактора. Истакао је да је  недавни видео снимак из Марока који је објављен на мрежама изгледао као да су светла земљотреса снимљена сигурносним камерама током земљотреса 2007. у Писку у Перуу.

Хуан Антонио Лира Цацо, професор физике на Универзитету "Сан Маркос" у Перуу и Папинском католичком универзитету у Перуу, који је проучавао овај феномен, истакао је да су видео снимци са мобилног телефона и широка употреба сигурносних камера олакшали проучавање светла земљотреса.

„Пре четрдесет година то је било немогуће. А и да сте та светла видели, нико не би веровао у оно што види", рекао је професор.

Понекад светла могу изгледати као обичне муње или могу бити као трака светлости у атмосфери која су слична поларној светлости. Могу подсећати и на светлеће кугле које јуре кроз ваздух, на пламенове који трепере који се дижу са земље.

Да би боље разумели "светла земљотреса", Дер и његове колеге из тима прикупили су информације о 65 америчких и европских земљотреса повезаних овим светлима који датирају из 1.600-их година.

Истраживачи су открили да је око 80 процената проучаваних ЕКЛ појава примећен окада су земљотреси јачи од пет степени по Рихтеровој скали. Јаки земљотреси се углавном јављају на местима где се сусрећу тектонске плоче.

Студија из 2014. је открила да се већина земљотреса повезаних са светлосним феноменима догодила баш унутар тектонских плоча, а не на њиховим тачкама контакта.

Већа је вероватноћа да ће се бљескови земљотреса појавити на или близу долина рифта, места где је, у неком тренутку у прошлости, Земљина кора била подељена, стварајући подручје које се налази између два блока земље.

Могући узроци подрхтавања светла, по Фридеману Фројнду, Деровом сараднику и доценту на Универзитету Сан Хоз, који је и некадашњи истраживач у НАСА-ином истраживачком центру "Амес", су теорије које објашњавају да када су одређени дефекти или нечистоће у каменим кристалима изложени механичком напрезању, као што је током нагомилавања тектонских напрезања пре или током великог земљотреса, они се тренутно распадају и стварају електричну енергију.

Пре појаве земљотреса велике количине стена у Земљиној кори бивају изложене оптерећењу и напрезању, па тада долази до померања. Тада може настати и статички електрицитет који настаје ломљењем стена.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару