Читај ми!

SCRUM методологија вођења пројеката даје ефикасније резултате, тврде научници

Урадити дупло више за дупло мање времена је једна од основних идеја SCRUM методологије.  Примена ове методологије при изради пројеката заиста даје такве резултате, тврде научници.

SCRUM је методологија вођења пројеката, односно самовођења пројеката, тако што се они декомпонују  на више мањих целина и прати се њихов напредак у неком утврђеном периоду (најчешће недељно или двонедељно) са уобичајеном кратком дневном провером.

Такво периодично провераварање напретка, уз  одговарајуће корективне акције, помаже нам да држимо темпо у раду, благовремено извршавамо задатке и помаже да не сагоримо ако се нађемо у проблему.

SCRUM је своју популарност добио у развоју софтвера, где је уз помоћ ове методологије могуће флексибилно радити на пројекту, тј. прилагођавати се новонасталим захтевима.

Међутим, своје корене вуче из производног сектора и развио се из тзв. „система дневног управљања“ (Daily Management System). ДМС је развијен како би се у једном производном тиму, кроз систем дневних састанака, пратила ефикасност производње и брзо реаговало на проблеме. ДМС се обично везује за једну производну линију (погон), док се SCRUM везује за пројекат.

Kада имамо пројекат (било да се ради о инсталацији нове опреме, унапређењу постојећег процеса, промени начина рада, успостављању производне линије ради освајања новог производа или било који други производни или не производни пројекат) уместо да упаднемо у панику звог сложености и гломазности активности које је потребно спровести уз помоћ SCRUM методологије, раслојавамо пројекат на ситније целине, које сада постају достижне и реалне.

Након овог корака, појединачним задацима који су добијени након декомпозиције, додељујемо одговорну особу, а сам задатак уз помоћ „покер планинг“ оцењујемо по степену сложености.

Из степена сожености произилази и планирано време за реализацију. Тако имамо савршено испланирани пројекат који је „разбијен“ на задатке сортиране по приоритету и степену сложености, а за сваки од задатака имамо и одговорну особу.

Поред доброг планирања изузетно је важно пратити и реализацију сваке појединачне активности. Овај корак се реализује на кратким дневним састанцима испред SCRUM табле, испред које се само у кратким цртама представи докле се стигло са којим задатком као и да ли се појавио извесни проблем у реализацији.

На овај начин се одржава фокус на договореним активностима пратећи свакодневни напредак. Поред дневних, пракса је организовати и недељне или двонедељне састанке тимова на којима се детаљније фокусирано разговара о изазовима за које је потребно пронаћи адекватно решење.

„Највећа корист је  што напредак у пројекту и темпо рада  одређују и прате сами чланови пројектног тима”, каже Никола Марјановић из Текор консалтинга, стручњак за имплементацију ове методологије.

субота, 06. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару