Читај ми!

Теслина фонтана – чудо технике направљено да задиви Луиса Тифанија

Са првим летњим данима почињу да раде београдске фонтане. Осим што је наш град тада лепши, Београђанима прија да се расхладе и уживају поред фонтана. Једна, веровали или не, представља чудо технике, а осмислио ју је Никола Тесла. Чак осам година је радио на њеним нацртима, да би је као патент пријавио 1913. године. Век касније, 2007. године, постављена је фонтана направљена по Теслиној замисли.

Колико сте пута прошли тим крајем не знајући да се баш на углу Крунске и Улице Проте Матеје налази изум, који је требало целом свету да покаже сву моћ воде и једне пумпе. Ово чудо технике, како су звали ову фонтану, требало је да задиви Луиса Тифанија, чувеног и богатог дизајнера накита, који би финансирао Теслине патенте. Иако до сарадње није дошло, многи српски стручњаци али и институције предложили су да она буде направљена.

Пуштена је у рад на Петровдан 2007. године поводом 115 година постојања Београдског водовода. Те године је обележено и 150 година од рођења Николе Тесле. Теслина фонтана је једна од 42 фонтане које одржава Београдски водовод и канализација. Фонтана је једним делом захтевна зато што има стаклене зидове. Захтевно је и за само одржавање, зато што је сама турбина мало другачија него друге турбине“, рекао је Владислав Стојановић из Јавног комуналног предузећа Београдски водовод и канализација.

А колико је тек било захтевно направити је, пратећи Теслине нацрте.

„Требало је пар месеци потрошити за истраживање целе архиве решења које је Тесла имао на ту тему. Повезали смо документа из тог периода са оним што смо нашли у архиви, направили смо неке компјутерске симулације и рекли ОК, чини нам се да је то, то. Ми смо направили ту пумпу“, рекао је Милан Бојановић, руководилац пројекта израде пумпе за Теслину фонтану.

Прототип пумпе тестиран је на Машинском факултету.

На факултету смо формирали једну опитну инсталацију, испитали ту пумпу, добили одређене карактеристике и те карактеристике су послужиле да се направи ова пумпа. И не само то, него је Милан инсистирао да се направи и функционални модел и тај функционални модел је такође испитан и показао је резултате“, истакао је Мирослав Бенишек, професор Машинског факултета у Београду.

Тесла је био визионар, али не само у електротехници него, кажу, и у машинству.

Предвидео је ваздухоплове који су могли да користе те турбине. Предвидео је авионе са вертикалним полетањем. Нашли смо у документацији да је почетком прошлог века, веровали или не, нешто што би назвали данас џек скутерима. Где је он рекао класични пропелер неће моћи остварити велике брзине, требаће неке турбине“, рекао је. Милан Бојановић, руководилац пројекта израде пумпе за Теслину фонтану.

У документима, Тесла је писао: „Фонтана ће пружати величанствени призор, заносан и подстицајан". Изгледа да се његово предвиђање остварило.

Тесла је написао да се у фонтану могу додати и разне боје, осветљење, па чак и мириси. Занимљиво је и то да се, због начина конструкције, у њој не могу размножавати инсекти.

Фонтана се може направити у различитим величинама. Надамо се лепим данима, па, ако вас занима да је видите и уживо, прошетајте се Крунском.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво