Читај ми!

Да ли можемо да користимо енергију муња

Муња је сјајна светлост која настаје услед електричног пражњења у атмосфери. Када се појави на небу, обично је праћена бучном грмљавином – муњу видимо прву јер светлост путује брже од звука.

Да ли можемо да користимо енергију муња Да ли можемо да користимо енергију муња

Блесак муње производи 10 пута више електричне енергије од оне која тече високонапонским жицама. Научници истражују да ли је могуће искористити енергију муње. Иако муња траје само милисекунду, сматра се да блесак муње производи до 10 гигавата електричне енергије. Прикупљање те енергије није лак задатак.

Муња носи или производи три облика енергије: електрицитет, топлину и звук. Током претходних неколико година научници истражују како би енергију муње могли да искористимо за пуњење електричних возила која су све бројнија на нашим путевима.

Како функционише електрична мрежа

Далеководи високог напона преносе електричну енергију од 345.000 волти и кроз мрежу трафостаница, а одатле се електричним водовима уводи у домаћинства. Важно је истаћи да напон електричне енергије треба да буде константан, јер у противном нестаје струја. Међутим, са муњама би то било тешко, јер су та електрична пражњења непредвидивa, са напоном који нема константу.

Због тога је прикупљање енергије муња нестабилни извор обновљивих извора енергије.

Испрекиданост муње је непредвидива у времену, у односу на ветар и сунчеву енергију.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво