Читај ми!

Звезда прогутала сопствену планету, Земља ће једног дана можда да доживи исту судбину

Астрономи су први пут имали прилику да виде како изгледа када звезда налик сунцу „гута“ планету у својој орбити, шта ће се догодити и са Земљом за око пет милијарди година када Сунце дође до краја свог живота и прогута планете које круже око њега, укључујући и нашу.

Звезда прогутала сопствену планету, Земља ће једног дана можда да доживи исту судбину Звезда прогутала сопствену планету, Земља ће једног дана можда да доживи исту судбину

Током истраживања неба, астрономи су видели да се једна звезда изненада и накратко јако засветлела, и око 10 дана је била 100 пута сјајнија.Ова умирућа звезда лежи у нашој галаксији око 15.000 светлосних година далеко од нас. Накнадна запажања указују да су астрономи били сведоци како звезда гута џиновску планету врућег гаса величине Јупитера.

У студији објављеној у часопису Nature тим са МИТ-а, Универзитета Харвард, Калтеха и других опсерваторија известио је да су посматрали планету, како се спирално приближава умирућој звезди која је била хиљаду пута већа од ње, све док није коначно усисана у језгро звезде. Научници кажу да је звезда постала већа и више од 100 пута сјајнија за само 10 дана, затим избледела и онда се на крају вратила у нормалу као да је завршила са варењем планете.

Све ово делује мало поетично, знате, јер ово ће бити коначна судбина Земље“, каже Кишалај Де, постдокторанд на Институту за астрофизику и свемирска истраживања МИТ-а и главни аутор извештаја.

Многи астрономи верују да ће Земља доживети сличну судбину за неколико милијарди година касније, када наше Сунце остане без горива и усиса своје најближе планетарне суседе. Међутим, људи вероватно неће бити ту када се ово догоди, јер ће наше растуће Сунце вероватно прво спржити Земљу, чинећи је негостољубивом за живот.

Ако оставимо на страну отрежњујућу будућност Земље, научници су импресионирани револуционарним запажањем.

Последњих година, научници су сазнали да је наша галаксија препуна планета, а астрономи верују да ће многе од њих бити прогутане на крају еволуције њихове звезде. Али нико до сада није успео да види звезду у чину гутања планете.

Нисмо баш то тражили. Тражили смо сличне ствари, али не баш ово", каже Де. Као и многа открића у науци, ово је случајно откриће које нам је заиста отворило очи за нову врсту феномена."

За звезду то није велика ствар

Пре отприлике три године, Де је анализирао базу података коју је забележио Zwicky Transient Facility, инструмент у близини Сан Дијега који рутински скенира небо сваке ноћи, тражећи бљескове у космичком ватромету. Де се надао да ће пронаћи звезде које еруптирају, зване супернове.

Али један посебан звездани бљесак је изгледао необично. Уместо да буде окружен врућим гасом, био је окружен молекулима који постоје само при ниским температурама.

А када је Де почео да прикупља податке са инфрацрвених телескопа, укључујући архивске податке, нашао је још нешто необично. Ова звезда је једно време светлела у инфрацрвеном спектру, што може указивати на присуство прашине. У ствари, испоставило се да је ова звезда почела да показује светлији инфрацрвени сигнал месецима пре него што је направила велики бљесак светлости.

Штавише, тај инфрацрвени сјај се наставио након изненадног бљеска.

Изгледало је скоро као да се пар звезда спојио, „али све је смањено, од енергије која се емитује до масе која је избачена“, објашњава Морган Меклауд, постдокторски сарадник Харвард-Смитсонијан центра за астрофизику и члан истраживачког тима.

Зато су помислили да се ова звезда можда спојила са нечим мањим, попут планете.

Манси Касливал, професор астрономије на Калтеху, каже да је у почетку била скептична, али „када је сваки траг пао на своје место, онда сам била уверена да је оно што смо овде видели заиста звезда која гута планету“.

Планета би могла бити између неколико до можда десет пута веће масе од Јупитера, каже она, „али не може бити много више од тога. Једноставно немамо довољно снаге у тој експлозији“.

Истраживачи су узели све снимке са различитих телескопа и направили астрофизичку симулацију која им је у основи омогућила да поново визуелизују оно што се догодило. Иако астрономи уопште нису могли да виде планету, њихови прорачуни наговештавају да је сједињавање трајало само неколико дана, највише једну недељу.

Касније је, међутим, звезда изгледала веома слично као пре спајања, „скоро као да је звезда појела ту планету и потпуно заборавила на њу“, каже Де.

Хоће ли и Земља бити поједена?

Коначна пропаст Земље, након што Сунце прво прогута Меркур и Венеру, вероватно ће се одвијати отприлике овако, кажу истраживачи.

Истини за вољу, нећемо бити у близини да видимо како се то дешава. До тада нећемо бити на планети Земљи", каже Касливал. Много пре него што Земља буде прогутана, топлота Сунца ће испарити сву воду и учинити планету негостољубивом.

„Морамо да пронађемо нови дом много пре него што се ово деси“, каже она.

Али неки теоретичари мисле да Земља неће бити звездана ужина.

Сунце би могло да изгуби мало масе како се шири, што би натерало Земљу да се мало удаљи и могло би јој омогућити да избегне гутање, каже Смадар Наоз, астроном са Универзитета у Лос Анђелесу.

„Да ли ће Сунце прогутати Земљу или не, прилично је контроверзно“, каже она. „Али то не би било важно јер то више неће бити наша прелепа Земља са атмосфером и океанима. Земља ће можда преживети, али не и Земља коју познајемо и волимо.“

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара