Читај ми!

Обележен Светски дан интелектуалне својине у Заводу за интелектуалну својину

Завод за интелектуалну својину Републике Србије и ове године обележио је Светски дана интелектуалне својине, 26. априла 2023. програмом „Жене и интелектуална својина: убрзање иновација и креативности“. У 2023. Завод слави допринос жена које су генерацијама обликовале наш свет својом генијалношћу и креативношћу.

Присутнима се уводним говором обратио Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину, који се осврнуо на историју обележавања Светског дана интелектуалне својине и на положај жена у обављању својих професија у не тако далекој прошлости.

„Професионалне компетенције и моралне вредности морају бити једини услов за запошљавање. Овај идеал, који важи данас једнако као што је вредео и некад, према мом уверењу далеко надилази питање положаја и улоге жена у једном друштву. Овај идеал представља један од темеља друштвене правде и у суштини је прожет правичношћу и човекољубљем у универзалном смислу речи“, истакао је.

У 2023. години, кампања Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) је могућност да се прославе све талентоване жене широм света и промовише развој екосистема интелектуалне својине који ће бити свеобухватнији и разноликији, са циљем да се убрза долажење до иновација, креативних резултата и напредак пословања у корист свих.

„Интелектуална својина представља врло важан ресурс који утиче на економску снагу и конкурентску позицију компанија на тржишту. Kроз заштиту производа интелектуалног рада, увећава се вредност и конкурентност привредног друштва. Добар систем управљања интелектуалном својином од велике је важности, посебно за стартапе и спинофове као нова привредна друштва“, рекао је Владимир Радовановић, помоћник Министра за науку, иновације и технолошки развој.

Иако чине половину светске популације, мали број жена користи систем интелектуалне својине. Зато треба охрабрити жене да користе систем интелектуалне својине, да заштите и додају вредност резултатима свога рада, јер су сви на добитку тим огромним потенцијалом талента.

„Основала сам стартап тим и фирму Фарма Инова са циљем да наши производи буду доступни на тржишту другим људима и партнерима. То је један међународни и академски стартап тим. Сви смо потекли са Универзитета у Београду. Фарма Инова је подржана од Британско-Српске привредне коморе и добила је статус стартапа од значаја за Велику Британију“, каже др Александра Иветић са Института за примену науке у пољопривреди у Београду.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару