Читај ми!

Складиштење непотребних података загађује животну средину, показује ново истраживање

Скоро половина потрошача је исказала намеру да престане да купује од компанија које својевољно проузрокују штету по животну средину не контролишући колико непотребних података чувају, показало је истраживање.

Истраживање, које је спровео 3Гем у име Веритас Технолоџиса (лидер у безбедном управљању подацима у више облака), анкетирало је 13.000 потрошача.

Испитвање је спроведено широм Аустралије, Бразила, Kине, Француске, Немачке, Јапана, Сингапура, Јужне Kореје, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, у периоду од 1. до 16. фебруара 2023. године.

Истраживање указује на то да половина потрошача (49%) мисли да је одговорност организација које чувају своје информације на интернету да их избришу када то више није неопходно.

Такође, спремни су да своје мишљење искажу тако што ће престати да користе или купују од предузећа која не смање загађење у вези са подацима. Скоро половина (47%) је рекла да би престала да купује од компаније ако би знала да намерно наноси еколошку штету тиме што не контролише колико непотребних или нежељених података складишти.

 Истраживање каже да је скоро половина (46%) анкетираних изјавила да их брине то што 2% глобалне емисије загађења повезаних са енергијом изазивају центри података (дата центри).

Kао одговор на то, три петине (59%) испитаника је рекло да би волело да види да се организације више фокусирају на контролу негативног утицаја на животну средину проузрокованог складиштењем података онлајн.

Ово може да обухвати и организације које охрабрују своје клијенте да затворе неискоришћене или неактивне налоге и смернице за брисање застарелих информација које им више нису потребне или које више не желе.

Поред трошкова складиштења података, скривени трошкови његовог утицаја на животну средину требало би да буду на врху дневног реда сваког пословног лидера.

„Дата центри раде 24 сата дневно и очекује се да ће до 2030. године користити чак осам одсто укупне електричне енергије на планети. Лако је заборавити да се дата центри углавном напајају фосилним горивом и стварају отприлике исту количину угљен-диоксида као авио-индустрија“, каже Рагс Сринивасан, директор за одрживост у Веритасу.

Ново истраживање показало је да половина (51%) потрошача каже да их брине то што онлајн складиштење података троши енергију и производи загађење животне средине када је, у просеку, половина података које предузећа чувају сувишна, застарела или тривијална (РОТ) и још 35 одсто је  „мрачно“ са непознатом вредношћу.

До ових сазнања је Веритас дошао спровевши одвојено истраживање, у којем су доносиоци ИТ одлука пријавили проценте РОТ-а, тамне и пословно критичне податке унутар својих организација.

Организације не би требало да потцењују утицај на животну средину који имају лоше праксе управљања подацима, чак и ако надмаше своје складиште јавним провајдерима у облаку.

Многи потрошачи страствено осећају смањење својих угљеничних отисака, али просечна организација и даље изазива веће загађење складиштењем података за које знају да нису потребни од података за које верују да су корисни – у просеку, само 15 одсто података је пословно критично.

„Половина купаца каже да ће престати да купује од компанија које не успеју да се саберу око изазова, ризик за предузећа и за животну средину који произилази из неидентификовања и чувања непотребних података је сувише велики да би се и даље игнорисао“, закључује Сринивасан.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару