Читај ми!

Научници могу да открију колико смо под стресом чим виде како користимо миша и тастатуру

Швајцарски модел детектује која особа и како доживљава стрес на основу тога како – куцамо.

Научници могу да открију колико смо под стресом чим виде како користимо миша и тастатуру Научници могу да открију колико смо под стресом чим виде како користимо миша и тастатуру

Истраживачи са Федералног технолошког института у Цириху развили су модел за откривање стреса код особа и то на основу начина на који они користе компјутерски миш и тастатуру. Истраживачи за тај модел кажу да би могао да помогне у спречавању настанка стреса на радном месту.

„Чини се да је начин на који куцамо на тастатури и начин којим рукујемо мишем бољи показатељ тога колико смо под стресом у канцеларијском окружењу од наших откуцаја срца,“ каже ауторка студије Мара Негелин.

Људи који су под стресом померају курсор миша чешће и мање прецизно, показало је истраживање. Такође праве више грешака приликом куцања.

Истраживачи Института су анализирали понашање 90 учесника студије у лабораторији, који су обављали канцеларијске задатке као што су планирање састанака или снимање и анализа података. Снимили су понашање, односно руковање мишем и куцање по тастатури, као и њихове откуцаје срца. Истраживачи су такође питали учеснике неколико пута током експеримента – да ли су и којим интензитетом под стресом.

Истраживачи тренутно тестирају свој модел упоређујући податке до којих су дошли са подацима швајцарских запослених који су пристали да се њихово понашање коришћења миша и тастатуре, као и подаци о срцу - снимају на њиховом радном месту помоћу апликације.

Помоћу исте апликације запослени се редовно питају о њиховом субјективном нивоу стреса. Резултати би требало да буду доступни до краја године, према истраживачима из Цириха.

Али каже се и да откривање стреса на радном месту такође може да покрене нека проблематична и важна питања.

„Једини начин на који ће људи прихватити и користити нашу методу је тај да можемо да гарантујемо да ће они бити анонимни и да ћемо заштитити њихове податке“, каже психолог Јасмин Кер, коаутор извештаја. „Желимо да помогнемо радницима да рано идентификују стрес, а не да креирамо алат за праћење за компаније“, истакла је Керова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару