Читај ми!

Заблуде астрономије – од наслова до последње тачке ствари се драстично разликују

Вест да су научници пронашли планету у васиони која по неким карактеристикама личи на Земљу изазвала је велику пажњу, али се испоставило да је то још једна вест у којој се наслов и садржај текста не поклапају.

У једном од текстова наводи се да је у другом сунчевом систему пронађена планета која има ''витални значај''. Колико је све утемељено у науци и шта ових дана највише занима праве познаваоце дешавања у васиони објаснио је у Јутарњем програму РТС-а, Бранко Симоновић, популаризатор атрономије.

„То је питање за оног који је седео докон и смишљао вест која би требало да привуче пажњу и кликове. То је пракса која није за похвалу, пре свега страних медија, који због своје гледаности на дневном нивоу морају да произведу велики број вести. Тако од обичних ствари направе нешто што добије ишчашење које буде привлачно људима. Онда у нашим срединама вест доживи додатну рециклажуи адаптацију, па се од наслова до последње тачке ствари драматично разликују“, навео је Симоновић.

Истиче да је у питању егзо планета која кружи око мале звезде која је релативно блиска и која по свој прилици има своју магнетосферу. Та планета се креће око звезде која је црвени патуљак, веома променљиве и нестабилне звезде.Та илузија да је то неки свет близак нама брзо се урони у бљесковито значење своје матичне звезде.

„И ове и наредне године догодиће се два помрачења Сунца изнад Тексаса, 14. октобра 2023. и 8. априла 2024. године. Свако ће бити лепо на свој начин и то су ретке прилике у кратком периоду. Годишње се догоди од два до пет помрачења, која настају када се Месец нађе између Земље и Сунца“, рекао је Бранко Симоновић, популаризатор астрономије.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије