И флаширана вода има рок трајања, шта треба да знамо

Упркос томе што етикета на флашираној води обећава добар квалитет, вода у флаши којој је истекао рок може имати непријатан укус. Не треба заборавити да та вода има рок трајања који је означен на амбалажи. Датум нас упозорава на то када ће хемикалије почети да утичу на укус воде.

Неке флаше могу и да трају до две године, а неке само два месеца. У Америци је потпуно легално продавати флаше воде након датума наведеног на амбалажи. Неке компаније које производе флаширану воду, напомињу да она може да траје неограничено, ако се правилно складишти.

Непрописно складиштена вода не само да може да има необичан укус, већ може и да постане токсична или контаминирана током времена. Важно је знати разлику између воде која нема укус, и воде која може да нас разболи.

Вода у флаши може да буде бајата и устајала, тада мења укус а у флаши се могу појавити хемикалије микропластике. Та вода може да има укус лекова, хлора или озона. Свака пластична флаша ослобађа хемикалије јер је у контакту са водом“, рекао је Брајан Куол, хемичар за исхрану.

Неке од ових хемикалија су токсичније од других, као што су антимон, хемикалија која може да оштети стомак и црева, и естри фталата, који могу пореметити ваш ендокрини систем.

Стаклене боце ослобађају мање естара антимона и фталата него пластичне.

Али већина боца за воду је направљена од полиетилен терефталата (ПЕТ) пластике, која има тенденцију да ослободи највише антимона од свих уобичајених материјала за флаше.

Временом, вода и флаша достижу хемијску равнотежу.

Према Међународном удружењу за флаширану воду, пластичне посуде су благо пропусне. Ако чувате флаширану воду поред канте за боје или средства за чишћење одвода, испарења тих растварача за домаћинство могу се увући у боцу и променити њен укус.

Досадашње студије истичу да је количина хемикалија у води којој је истекао рок трајања обично испод  граница коју је поставила ФДА – бар док се флаше чувају на хладном и тамном месту.

Истраживања показују да ПЕТ боце које су изложене високим температурама могу ослободити прекомерну количину естара фталата и опасне нивое антимона.

Док је флаша воде из фрижидера којој је истекао рок трајања можда безбедна за пиће, флаша коју сте заборавили у врелом аутомобилу или на сунчаној полици вероватно није.

Штетни микроби могу у ретким случајевима контаминирати флаширану воду

У ретким случајевима, устајали укус воде којој је истекао рок трајања могао би да потиче од микроорганизама. Док компаније за флаширану воду пролазе кроз ригорозне процесе како би одржале своје производе стерилним, понекад се грешке дешавају.

Поред вируса, и плесни и бактерије могу да се нађу у флаши, а тамо доспевају током паковања или транспорта.

Ако одмах попијете воду из флаше, микроби вероватно неће имати времена да се размножавају. Али, ако оставите боцу на сунцу створиће се топло, стабилно окружење за њихово размножавање.

Контаминирана вода може да има плеснив, буђав, мочварни, кисели или ужегли укус. Може се појавити и љигави филм испод затварача или на врху флаше, јер је то главна улазна тачка за микробе“, истакао је хемичар.

Неки од микроба могу да изазову грозницу или проблеме са стомаком, други могу да буду узрок честих дијареја које могу да вас опасно дехидрирају па и доведу до болничког лечења.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво