Пожар довео до фасцинантног открића – Катедрала Нотр Дам прва грађевина са гвозденом арматуром

Пожар који је 2019. године оштетио катедралу Нотр Дам у Паризу довео је до запањујућег открића о методима који су коришћени током градње, јер су рестауратори могли да испитају и претходно скривене делове грађевине.

У студији објављеној у часопису PLOS One, Максим л'Eритje и његов тим са Универзитета у Паризу наводе да је приликом градње готске катедрале претежно коришћена гвоздена конструкција како би се повезали и ојачали камени блокови.

Катедрала је изграђена средином 12. века и била је једна од највиших зграда на свету. Иако су претходна испитивања утврдила да су комбиноване бројне архитектонске иновације током њене градње, све до сада стручњаци нису знали који су тачно материјали коришћени и колику улогу је гвожђе имало.

Пожар од пре четири године је, међутим, омогућио археолозима да приступе претходно неистраженим деловима цркве, а Л'Еритje је са својим тимом успео да прикупи узорке материјала од 12 гвоздених рамова који су везивали камење у различитим деловима грађевине.

Гвоздена конструкција коришћена је у најранијим фазама конструкције у шездесетим годинама 12. века, што Нотр Дам чини првом грађевином која је имала гвоздену арматуру у читавој структури.

Нова анализа није само довела до бољег разумевања начина и метода којима је катедрала изграђена, него и степена развоја металургије и количини гвожђа које је морало бити набављено.

Очекује се да ће реконструкција катедрале Нотр Дам, после пожара 15. априла 2019. године, трајати двадесетак година.

четвртак, 30. март 2023.
17° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета