Са пашњака до научењака - како нам је Пупин оставио 21. век

И овог марта Идвор се сећа свог најзнаменитијег житеља - Михајла Пупина. На дан научникове смрти (12. марта) биће одржан помен, академија у Народном дому, и отворена нова поставка посвећена Пупиновој аутобиографији „Са пашњака до научењака" као још једно сећање на научника, добротвора, публицисту.

Један од оснивача Насе, први председник Њујоршке академије наука, члан више европских и светских академија наука, почасни доктор осамнаест универзитета, професор чији су студенти постајали нобеловци, или једноставно - Михајло Пупин. Шта је најзначајније шта нам је оставио? „Оставио нам је 21. век. И он и Тесла. Увели су енегетику и телекомуникације у јавни живот, постале су комерцијалне области, не само научне и одатле је кренула цела прича око развоја електронике, материјала, рачунарских мрежа, интернета”, каже проф. Бранко Ковачевић из УО Фондације „Младен Селак“.

 У припреми је књига Пупинови патенти - његова филозофија.

„Ми смо извршили сва та испитивања и од 24 Пупинова патента дошли смо до 142. И што је јако значајно за Пупина то је да је сваки његов патент био у примени”, додао је Милан Божић, председник Фондације „Младен Селак“.

Годинама се додељују Пупинове медаље и медаље Пупин -Тесла, по Пупиновом систему вредности.

„Нашли смо две личности за које смо сматрали да би могли добити по Пупиновом критеријуму - то је био патријарх Павле покојни, и Новак Ђоковић. Зашто Новак ђоковић - не због његових скјајних спортских резултата, него због његових људских особина”, рекао је Божић.

У Београду се и даље чека Пупинов споменик.

„Увек почнемо па станемо. Остала је једна седница да би се расписао конкурс за Пупинов споменик. Конкурс је расписан пре 12 гоодина, где је једно решење усвојено, па је прошео неки рок, па треба поново. Решење је везано за слику Паје Јовановића који је био Пупинов савременик”, изјавио је Ковачевић.

У Идвору - реконструкција старе школе. У ту сврху Министарство културе издвојило је 16 милиона и 200 хиљада динара, а општина Ковачица, милион динара.

„Крајњи циљ јесте да стара школа након реконструкције поново буде приступачна за туристе и да се у оквиру ње постави нова поставка посвећена Михајлу Пупину која ће туристи моћи да обилазе”, рекао је Светислав Закић, директор Дома културе „Михајло Пупин“ у Идвору.

Пупиново родно место прошле године посетило је 8.000 туриста. Од овог викенда могу да погледају и изложбу посвећену Пупиновој аутобиографији.

Са пашњака до научењака, за коју је добио Пулицерову награду, а која је први пут објављена пре сто година.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво