Читај ми!

Космичка политика – глатка сарадња Русије и Америке око Међународне васионске станице

За разлику од планете Земље, у васиони Руси и Американци одлично сарађују. О тој сарадњи, али и о плановима за космичку будућност, говорио је за РТС Бранко Симоновић, популаризатор астрономије.

Вест да је руска беспилотна летилица „Сојуз“ лансирана ка Међународној космичкој станици, како би безбедно на Земљу вратила два руска и једног америчког космонаута, не би била толико значајна да се све не дешава у јеку рата у Украјини.

Популаризатор астрономије Бранко Симоновић открива за РТС да су ове две стране недавно без проблема успеле да се усагласе око мисије у свемиру.

Наса и „Роскосмос“ заједно шаљу помоћ на Међународну свемирску станицу због тога што је квар онемогућио сонду „Сојуз МС22“ да врати космонауте на Земљу.

„Крајем прошле године, примећено је цурење и утврђено је да је у питању систем за хлађење. То је оборило притисак, пореметило температуру, што је ту капсулу чинило ризичном за повратак“, објаснио је Симоновић.

Према његовим речима, један „Спејс иксов“ Кру дрегон паркиран је на Међународној космичкој станици који попут таксија служи за транспорт између Станице и Земље.

„Уместо тога покренут је 'Сојуз МС23' који је требало да служи наредној мисији и 26. фебруара је пристао уз Међународну станицу и то ће бити модул са којим ће се, када дође време, ова смена извршити“, навео је гост Јутарњег програма истичући да сарадња иде својим током.

„Није да прилике на Земљи не утичу на оне у васиони. Имали смо испаде до јула, док је Рогозин био управник 'Роскосмоса', али пошто је он смењен, Борисов и америчка администарција нашли су прагматични заједнички језик. Није посреди никаква љубав већ и једни и други имају интерес тамо“, нагласио је Симоновић.

У питању је, како каже, редовни програм, али је питање како ће се ситуација одвијати надаље.

На Станици је редовно вежбање обавезно 

Живот на Међународној космичкој станици подразумева обављање разних задатака, а постоји и радно време.

„Ако се не варам, ово је 63. мисија и један од задатака који је мени привукао пажњу је испитивање вида космонаута у васионским околностима“, каже Симоновић.

Космонаути имају осам и по сати предвиђеног сна, шест и по сати траје радни дан, један сат је намењен за оброке, два и по сата је намењено за вежбање.

„Они су у микрогравитацијским условима и да би одржали кондицију, да им мишићи не би атрофирали морају да редовно вежбају“, објашњава астроном додајући да космонаути на Међународној космичкој станици имају и дан и по недељног одмора. 

Смена посаде на Станици планирана је на 180 дана, па би требало, ако не буде непредвиђених околности, да нови космонаути у септембру замене тренутну екипу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару