Читај ми!

Зашто нисмо пронашли живот на Марсу – разлог је можда крајње једноставан

Нова студија спроведена у најстаријој пустињи на Земљи показује како тренутна технологија не може увек да уочи трагове живота на површини наше планете, а камо ли на Марсу.

Ровери који су послати на Марс имају задатак да утврде да ли постоји или је постојао живот на Црвеној планети. Међутим, они су можда више пута били у контакту са микроскопским облицима живота, а да ништа нису успели да региструју, једноставно зато што њихови инструменти нису дорасли том задатку.

Научници који су спровели недавно истраживање тврде да ће живот на Марсу наставити да нам измиче уколико не побољшамо перформансе наших инструмената да открију давно мртве микроорганизме. Посебно уколико је живот за којим трагамо постојао пре више милијарди година када је планета била топлија и влажнија него данас.

У чилеанској пустињи Атакама постоји древна делта названа Црвени камен која садржи песак и стене богате хематитом и блатом. Геолошки, ова област је прилично сличан деловима Марса, због чега га астробиолози често користе као модел за Црвену планету.

Када су истраживачи у Чилеу тестирали минерале Црвеног камена са најбољим инструментима који су данас доступни, открили су неке мистериозне детаље.

Скоро девет процената генетских секвенци добијених коришћењем секвенцирања следеће генерације спадало је у категорију „некласификованих“, док се 40 процената преосталих секвенци није могло приписати било чему одређеном.

Истраживачи са Аутономног универзитета у Чилеу (Universidad Autonoma de Chile) кажу да њихови резултати откривају „необично висок степен филогенетске неодређености“.

Тим је предложио нови концепт који представља ту неизвесност, назвавши га „тамним микробиомом“. Овај термин се у суштини односи на микроорганизме које научници могу открити генетским секвенцирањем, а да не знају тачно шта су, како преноси Сајенс алерт.

„Тако“, пишу истраживачи, „тамни микробиом Црвеног камена може бити састављен од заиста нових постојећих врста које се не налазе нигде другде на Земљи, али такође може бити да такав тамни микробиом заправо представља реликтну заједницу микробних врста које су насељавале делту Црвеног камена у далекој прошлости, чији се било какви постојећи сродници не могу наћи у нашим базама података.“

Узорци Црвеног камена су такође анализирани инструментима за тестирање који се користе на Марсу или су намењени за Марс, што показује да је откривање микроорганизама далеко изазовније, и да су резултати веома ограничени или потпуно неуспешни у већини случајева.

Прошле године, ровер „Персеверанс“ је на Марсу пронашао је „јаке трагове“ органске материје када се кретао кроз древну делту реке.

Пре тога, ровер „Кјуриозити“ је покупио знакове органских молекула и у песку и у осушеном блату.

То су обећавајућа открића, али органска материја није сигуран знак живота. Још увек је нејасно да ли ти молекули заиста имају биолошко порекло.

„Наше анализе инструмената за тестирање који су на Марсу или ће бити послати на Марс откривају да, иако се минералогија Црвеног камена поклапа са оном коју су детектовали земаљски инструменти на Црвеној планети, овакве ниске нивое органских материја ће бити тешко, ако не и немогуће открити у стенама Марса у зависности од коришћеног инструмента и технике“, закључују истраживачи.

„Судећи по нашим резултатима најважније је донети узорке на Земљу како би се утврдило да ли је живот икада постојао на Марсу.“

НАСА већ годинама планира да преузме узорке са Марса како би их изблиза проучили. Али то је лакше рећи него учинити. Одлазак на Марс и назад захтева много сложенију свемирску мисију.

Датум за овај историјски тренутак је тренутно одређен за неко време у 2030-им или 2040-им. Можда ће до тада наша технологија бити напреднија да детаљно анализира оно што пронађе.

Поменута студија је објављена у Nature Communications.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару