Читај ми!

Метеоролошки, шпијунски или ванземаљски балони – шта то лети изнад наших глава

Најезда неидентификованих летећих објеката над Сједињеним Америчким Државама, Кином и недавно изнад Уругваја, додатно је подгрејала страсти према ванземаљцима. Слободан Бубњевић, научни новинар, аутор серијала „Наука кроз приче“, објашњава чему служе ови балони.

Американци тврде да су балони који су претходних дана обарани изнад Сједињених Америчких Држава кинеске летелице намењене прикупљању обавештаних података. С обзиром на то да је Америка светска суперсила, у њој постоји једна врста војно-политичке културе тако да они себи не могу да дозволе да покажу неку врсту слабости, напомиње гост Јутарњег програма.

„Какав је то балон, да ли је реч о шпијунажи или не, видећемо. Међутим, оно што је лансирало све ове невероватне теорије завере, јесте то што су очигледно Американци сада подигли опрез према разноразним летелицама и почели да обарају све што лети у близини, па се догодио инцидент над Аљаском, један случај у Канади, онда још један случај на граници Канаде код Великих језера, да су људи на крају почели да се питају да ли је отворена сезона лова на балоне“, наводи Слободан Бубњевић.

Са друге стране, Уругвајци су узрујани због непознате светлости која се појављивала на небу. И сумњају на ванземаљце. Шта би могли бити ти балони ни Американци не знају зато што су их оборили на таквим местима до којих им је тешко да допру, али сам прилично сигуран да није реч о ванземаљцима, додаје Бубњевић.

Велики број Американаца верује да су ванземаљци већ посећивали Земљу и да њихова влада крије те податке, па су врло често суочени са притиском тог дела јавности.

Стратосферски балони се пуштају свакодневно

„Треба имати у виду да различите струке зависе од различитих мерења у атмосфери, пре свега метеоролози, али и други истраживачи, врло честу пуштају те такозване стратосферске балоне напуњене хелијумом који су у стању да се подигну на висине од 10 до 40 километара, тако да свуда око нас има летелица тог типа. Неки од тих балона могу бити заиста велики јер носе велику количину опреме која искључиво служи за различита мерења у атмосфери“, објашњава Бубњевић.

Историја нас је научила, то је почело још од америчког пројекта „Моби Дик“ изнад Совјетског Савеза, али и много даље у прошлост, још од када су браћа Монголфије подигла први балон, да се они стварно користе и за шпијунажу. Суперсиле имају и сателитски надзор, али балони имају извесне предности, тако да и тај део приче има утемељење.

„Али сада се стварно налазимо у једној смешној ситуацији између шпијунског трилера и СФ са ванземаљцима, али мени се чини да све ове летелице нису биле таква врста претње“, истиче гост Јутарњег програма.

У Беогаду се сваког дана у 12 сати из Републичког хидрометеоролошког завода подиже један балон и то је врло важна ствар како би се извршило мерење по вертикали, односно цела атмосфера се пресече по једној линији и добију се подаци о притиску, температури и слично. Без њих не бисмо могли да имамо свакодневне временске прогнозе.

„Ако ћемо сваки пут у тим балонима видети ванземаљце, то баш и није добро“, закључује Слободан Бубњевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару