Читај ми!

Одржан научни скуп „Даровити у настави и ваннаставним активностима“

Даровитом децом сматрамо све ученике, који имају склоност и више интересовања, према одређеном предмету из природних и друштвених наука, уметности или спорта.

Kада у одељењу постоје ученици, који су изнад нивоа општих и посебних стандарда постигнућа, наставник је дужан да планира и предузме мере прилагођавања и обогаћивања програма, који ће омогућити да ученик оствари напредак у складу са својом даровитошћу.

„Дете се заинтересује за оно што га више занима, ми смо ту да то препознамо и таленат који оно негује у себи преточимо кроз наставу или ваннаставне активности и од њега направимо донекле стручњака за дату област“, каже Иван Ћилерџић, директор ОШ „Јован Поповић“ из Београда.

Према појашњењу директора Ћилерџића, ИОП1и ИОП2 су индивидуални образовни профили, који се раде према посебним плановима за ученике којима је потребна додатна подршка у образовању.

ИОП 3 је такође додатна подршка, али другачија у усмеравању је ка даровитој деци. ИОП3 подразумева рад у три различита нивоа, једно је диференцијација, односно рад у посебном одељењу са издвојеном децом, друго је обрзавање и акцелерација када се два разреда прескоче за један.

У овој основној школи су се одлучили за трећи ниво, а то је обогаћивање у настави.

„Одлучили смо се да у току редовне наставе ученицима дајемо шире знање из области која их интересује. Нпр. ако се из математике ради нека наставна јединица за шести разред, омогућава се учење градива за седми, осми разред или за средњу школу. Све што желе да науче, обезбеђујемо им и обогаћујемо знање из области за коју показују даровитост“, објашњава директор Ћилерџић.

Професорка математике Оливера Видановић ради са даровитом децом кроз додатну и редовну наставу. Из искуства говори да су даровита деца веома различита према интересовању и емотивној зрелости.

Неки су прихваћени, а неки се осећају запостављено. Зато се труди током наставе да обезбеди довољно садржаја, чиме би одржала њихову пажњу и проширила знање ван граница плана и програма планираног за одређени разред.

„Трудим се да не угасим жељу за знањем, јер таленат уме и да се успава, а оно што је најлепше у овом послу је да, уз откриће једног талентованог детета, долази и до буђења неких успаваних талената“, каже професорка математике Оливера Видановић из ОШ „Јован Поповић“.

Покушавају да одрже креативност често радећи кроз загонетне приче.

„Битно је да не одустају од својих идеја и да их развијају, јер свет је напредовао захваљујући новим идејама“, каже професорка Оливера.

Обележавајући 68. годишњицу школе, одабрали су тему „Даровити у настави и ваннаставним активностима“, на коме су учествовали стручњаци из Министарства просвете и регионалних центара, који могу да им пренесу своје импресије и знање.

Учествујући на стручном скупу посвећеном даровитим ученицима, представници Министарства просвете представили су програм који ће пружити додатну подршку ученицима са изузетним способностима.

Програм потенцира рад са ученицима који имају изузетне способности. Kонцепт програма је обука наставника како да препознају ученике, што је кључни моменат.

„Учимо наставнике како да раде са децом, законске основе које постоје у нашим релевантним законима, и представљамо другачије образовне системе, занимљиве и интересантне начине рада из других образовних система у свету“, каже Данијела Чоловић, просветни саветник ШУ Београд.

Директор Ћилерџић сматра да деца, како могу да покажу даровитост у настави, могу и оно што је још битмије на ваннаставним активностима у уметности, глуми, новинарству и другим секцијама.

„Раније се дешавало да даровита деца буду несоцијализована, одбачена и скрајнута. Наш задатак је да то променимо. Најбитније је да дете буде препознато у широј околини, да га вршњаци и другови препознају као лидера, да буде покретач и иницијална каписла да сви крену за њим“, закључује он.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару