Читај ми!

Kакав је то еколошки ватромет

Први пут после две године у Немачкој су за дочек ове Нове године дозвољене петарде и ракете – а то значи и хиљаде тона отпада који ће оптеретити животну средину. Произвођачи раде на концепту „одрживог“ ватромета.

Kакав је то еколошки ватромет Kакав је то еколошки ватромет

Према подацима Савезног завода за околину, Немци су за дочек 2019. купили 43.000 тона пиротехнике. Немачка еколошка помоћ (DUH) критикује ту праксу: „Велики део заврши на зеленим површинама и у води, где једва да може бити покупљено." 

Произвођачи пиротехничких средстава реагују на ту критику. Разложиви производи би требало да омогуће одрживи дочек Нове године. „Потребно нам је још времена за еколошко побољшање производа за ватромет", каже Оливер Герстмајер, портпарол фирме „Ватромет Веко". 

Већ 2021. су се фирме из те бранше у Немачкој у великој мери одрекли пластике - од врха ракета, преко постоља, до омотача фитиља. „Све што је било од пластика замењује се папиром и картоном. Прерађујемо и наш материјала за паковање", каже Герстмајер. Тако се отпад у року од пола године може сам природно разградити.

Сумње у спроводљивост

„Јасно је да разградивост материјала у природи јесте предност у односу на вештачке материјале", каже Тим Херман из Савезног завода за околину, али и додаје да није дозвољено њихово одлагање у контејнере за биолошки отпад.

Он објашњава да је превелика опасност да тај отпад садржи и токсичне материје. Стога комуналне службе, рецимо у Мајнц-Бингену, упозоравају да постоји разлика између теоретског и практичног компостирања: „Теоретски, употребљени материјали могу се компостирати. Међутим, када се пали ватромет настају многе штетне материје. Оне могу да загаде компост."

Ипак, ове године ће полице у продавницама бити пуне старе робе која није потрошена у пандемијским годинама без ватромета. У саопштењу за медије председник Савеза произвођача пиротехнике Томас Шрајбер подсећа да се 90 одсто продаје обавља неколико дана пре славља и да је претходних година та продаја стрмоглаво опала, па нема новца за истраживања. Ипак, у фирми „Веко" кажу да не одустају од свог циља да ватромет буде еколошки одржив и да на таквим истраживачким пројектима сарађују са институтима и универзитетима.

Универзитетска истраживања одрживог ватромета

Та фирма сарађује с минхенским Универзитетом Лудвиг Максимилијан (LMU) где Магдалена Русан испитује како да се материјали неповољни по околину смање, избаце и замене: „Притом посебно гледамо то што је у ракети и ствара боје."

Неке хемикалије су мање токсичне од других. За плаву боју постоје различите супстанце. Русан каже да су, рецимо, за плаву боју могуће различите комбинације: „До сада се за то употребљавало једињење бакра и хлора. Ако хлор замените бромом, то је мање отровно".

Притом се, додаје она, мора знати за кога је шта отровно - за биљке, водене организме, животиње или људе. А према њој је одлучујућа употребљена количина тих материја: „Ми све радимо у лабораторијским условима. Преостаје још велики корак до комерцијалне употребе."

Балет дронова као еколошка алтернатива?

У последње две године учињен је напредак у стварању алтернативе новогодишњем ватромету. У Форцхајму је, на пример, ватромет замењен спектаклом с дроновима који су обојили небо у различитим формацијама. Организација „Немачка еколошка помоћ" сматра да је такав поступак добар и за људе и за животиње.

„Реакције на тај шоу биле су бомбастичне", сећа се Филип Дерфлингер из локалног удружења за уређење града. Он је један од иницијатора замене ватромета дроновима. Међутим, ове године неће бити „балета дронова", јер је поново одобрен ватромет.

„Довољна је једна ракета да скине 50 дронова", каже Дерфлингер и додаје да конвенционални ватромет није само скупљи, већ доноси и већи ризик од повреда. „Ако желимо спектакл с дроновима, онда не само да би морао да се забрани ватромет, већ и продаја пиротехнике."

Дерфлингер уједно објашњава да једна општина не може ништа да уради сама, јер би људи купили пиротехнику у оближњем граду. „Лично не бих био за такву забрану, али када би до ње дошло, дронови би били лепа алтернатива."

Упркос таквој могућности, истраживањима и развоју, у новогодишњој ноћи ватромет у Немачкој ће бити све - само не и еколошки одржив.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару