Читај ми!

Награђене најбоље младе научнице у Србији, овогодишње добитнице националне стипендије „За жене у науци“

Др Јована Деспотовић, Др Тијана Милићевић и Др Алена Ступар су овогодишње добитнице Националних стипендија у оквиру реномираног светског програма Л’Орéал-Унеско „За жене у науци“ (L’Oréal - UNESCO For Women in Science).

На свечаној церемонији, одржаној у Влади Републике Србије, најталентованијим младим научницама су додељене стипендије у вредности од по 5 хиљада евра, намењене реализацију њихових значајних научних истраживања из области молекуларне биологије, хемије животне средине и технологије прехрамбених производа.

Церемонији је присуствовала и др Јелена Беговић, Министарка науке, технолошког развоја и иновација, која је том приликом истакла да је ова награда, која се додељује од 2010. године, постала изузетно важна и престижна за наше научнице и представља велико охрабрење и подршку за ниихов даљи ангажман у науци.

„Оно на шта као земља можемо да будемо поносни је, да за разлику од глобалне статистике која је показала да је само 33 одсто жена у науци, у Србији та бројка иде и преко 60 одсто када говоримо о научним институтима. То је показатељ да држава и друштво у Србији пружају пуну подршку женама да се баве науком“, рекла је министарка Беговић.

Фокус истраживања Јоване Деспотовић је молекуларна биологија карцинома, а све у циљу проналаска нових биомаркера који би могли да идентификују пацијенте који би имали користи од примене одређене терапије или да предвиде исход болести.

Тијана Милићевић се бави испитивањем токсичних и канцерогених елемената и једињења (пестицида и осталих дуготрајних органских загађујућих супстанци) у узорцима из животне средине и хране, са посебним фокусом на процену ризика по здравље људи и испитивање биодоступности и биорасположивости ових супстанци.

Алена Ступар истражује примену различитих савремених екстракционих техника, коришћењем потпуно безбедних зелених растварача чиме се значајно смањује употреба органских, често токсичних растварача, негативан утицај на животну средину и повећава се селективност процеса екстракције циљних једињења.

Програм у Србији део је чувене међународне иницијативе Л'Ореал - Унеско „За жене у науци“, у склопу које се дуже од двадесет година широм света пружа подршка изванредним научницама које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

Проф. др Горан Милашиновић, председник Kомисије Републике Србије за сарадњу са Унеском, истакао је да комисија за сарадњу са Унеском Републике Србије, у сарадњи са својим дипломатским представништвом у Паризу, снажно подржава и активно суделује у овој иницијативи.

Већ 12 година, три младе научнице из Србије добијају прилику да се усавршавају и покажу своје таленте на престижним светским научним институцијама.

„Родна равноправност и наука налазе се високо на агенди Унеска, чему је посебно посвећена садашња генерална директорка Унеска Одре Азуле. Унеско, као доследна савест човечанства, чини свет вреднијим за живот овој и будућим генерацијама. Жене у науци чине га бољим“, каже он.

Директорка за науку и регулаторне послове у компанији Л'Ореал Балкан, Ана Попара Гојковић, каже да је више од четири хиљаде жена из 110 земаља света добило директну подршку у склопу ове иницијативе. Међу њима су младе жене које су тек закорачиле у свет науке, али и научнице које су добиле заслужено признање на врхунцу своје каријере.

„Пет добитница интернационалних награда „За жене у науци“ су након овог признања добиле и Нобелову награду. Част нам је што су још три младе талентоване научнице из Србије постале део ове заиста посебне глобалне заједнице“, рекла је.

Овај програм спроводи се у партнерству Kомисије Републике Србије за сарадњу са Унеском, Министарства науке, технолошког развоја и иновација и компаније Л'Орéал Балкан. Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима је до сада додељено 35 стипендија, у износу већем од 20 милиона динара.

Свету је потребна наука, а науци су потребне жене. 

Наредни, тринаести циклус програма националних стипендија „За жене у науци“ почиње 1. јануара 2023. Kонкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. 

 Више информација о пријави на линку www.zeneunauci.co.rs 

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару