Ваше тело после порођаја можда неће бити исто. И то је сасвим у реду

Готово да нема жене која себи није поставила питање: „Да ли ће моје тело бити исто после порођаја?“, или се бар запитала: „Када ћу поново ући у омиљене фармерке?“

Тело жене пролази кроз различите промене током и након трудноће. Већина промена је краткотрајна, али неке могу бити трајне. Као и код почетних симптома трудноће, не пролазе све жене – кроз све промене. Као што је ваша другарица у првом триместру имала мучнине, а ви нисте, могуће је да ви након порођаја на стомаку имате неколико стрија, док их ваша другарица нема, али на телу носи неке друге сувенире – као подсетник на период трудноће.

Проблеми са зубима

Хормонске промене које се дешавају током трудноће, повећан проток крви, као и киселина од јутарњих мучнина, могу оставити последице на зубима. У савременом добу то не значи да ћете остати без неког зуба, али може доћи до њиховог пропадања, тако да је важно да током трудноће и након порођаја посетите стоматолога.

Абдоминална дијастаза

Како стомак током трудноће расте, тако се стомачни мишићи раздвајају, што може бити болно. До 60 одсто жена искуси дијастазу, а код неких се ове промене задржавају и након трудноће. Ако имате овај проблем, стручно лице вам може показати вежбе за постепено јачање трбушних мишића. Дијастаза се успешно коригује вежбама, а у изузетно ретким случајевима потребна је хируршка интервенција.

Промене на кожи – пигментација и стрије

Тамна линија на стомаку, која се назива линеа негра, и тамне флеке на кожи лица (трудничка маска), односно хиперпигментација која се назива мелазма, честе су промене у трудноћи. Ове промене су резултат повећања естрогена и могу се задржати и након трудноће, некада трајно. Још једна трајна промена на кожи могу бити стрије.

Промене у костима

Доказано је да уколико жена током трудноће не уноси довољно калцијума, организам налази начина да га надомести  – тако што га ресорбује из њених костију. То доводи до смањења коштане густине.

Истраживање које је недавно спроведено на макаки мајмунима потврдило је да трудноћа може оставити трајан траг на скелету. Показано је да мајмуни који су доносили младунце на свет имају другачију структуру костију – нижи ниво калцијума, фосфора и магнезијума – него они који се нису размножавали. Научници претпостављају да је до ресорпције костију дошло услед репродукције: мањак калцијума и фосфора доводе у везу са ношењем порода и рађањем, а промене у количини магнезијума са дојењем, тј. обезбеђивањем млека које ће бити довољно хранљиво за младунце. Планирају да прошире истраживања и очекују да ће сличне налазе добити и код других примата.

Опадање и поновни раст косе

Отприлике три месеца након порођаја жене се суочавају са опадањем косе. Некима то тешко пада јер им је за време трудноће коса била необично лепа, густа и сјајна. Постпорођајно опадање косе је нормално и изазвано је променом у нивоу хормона. Иако жена може изгубити и до трећину косе, добра вест је да ће коса поново израсти у наредним месецима.

Промене у телесној маси

Није необично да се мучите да скинете килограме након трудноће или да губите превише килограма. Након порођаја обично се изгуби до шест килограма, који „оду" на бебу, плаценту и плодову воду. Након првобитног периода опоравка, можете очекивати да губите око пола килограма недељно. Ипак, важно је напоменути да не треба журити са мршављењем. Тело пролази кроз велике промене, тако да треба себи дати одушка.

Грађа тела

Нормално је да након порођаја не личите у потпуности на себе. Током трудноће се шире кукови, расту груди, добијају се наслаге на местима на којима их раније није било. Потребно је време да се тело врати у нормалу. У међувремену, будите поносни на себе и своје тело.

Уринарна инконтиненција

Током трудноће и након порођаја може доћи до уринарне инконтиненције услед ослабљених мишића карличног дна. Невољно отицање урина најчешће се дешава при напору и може бити непријатно за жену. Због тога је врло важно радити Кегелове вежбе – показало се да могу бити од велике помоћи.

Да ли је промена коју уочавам привремена или трајна?

Током трудноће женско тело пролази кроз разне промене. Премда, као што смо видели, многе од њих нестају релативно брзо након порођаја, има и оних које могу потрајати и неколико месеци или чак година. На пример, истраживања показују да се будућим мајкама током трудноће мења структура мозга (смањује се сива маса) – на најмање две године.

Заборавност и ефикасност – у исто време

Ако заборављате где сте оставиле ствари, без бриге. Добро дошле у свет мама. Студија спроведена на Универзитету у Лајдену открила је да се након трудноће смањује сива мождана маса а то помаже мами да се повеже са бебом и препозна њене потребе. Мајке боље разумеју сигнале које им деца шаљу (преко покрета, израза лица, гласа) и могу ефикасније да одговоре на њих. Лоша страна ове супермоћи јесте – заборавност.

Промене могу бити застрашујуће, стога дајте себи времена да се навикнете на њих. Прихватите своје ново тело и нову улогу и уживајте у њој.
 

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару