Читај ми!

Дан Музеја Николе Тесле: У плану путујуће изложбе у Сарагосу, Севиљу, Валенсију

Музеј Николе Тесле свечано је обележио свој дан, односно 70 година од оснивања као јединствене установе која чува заоставштину чувеног научника и изумитеља српског порекла. 

У испуњеном просторијама музеја пред бројним новинарима и званицама демонстрирана је употреба неколико експоната, а у свом обраћању директорка Ивона Јевтић је истакла значај 70. годишњице „од оснивања најзначајнијег музеја у Србији". Залагањем Саве Косановића лична оставштина и предмети Николе Тесле (1856-1943) су 1951. године пренети у Београд, а Влада Југославије је 5. децембра 1952. донела Решење о оснивању Музеја Николе Тесле, који је отворен за посетиоце 1955. године.

Музеј у Београду једини чува оригиналну личну заоставштину Тесле, коју чине вредне колекције од преко 160.000 докумената, око 2.000 књига и часописа, преко 1.200 историјско-техничких експоната, више од 1.500 фотографија и стаклених плоча, као и преко 1.000 планова и цртежа.

Јевтић је подсетила да је у предпандемијској 2019. ова установа, у малом простору здања у Крунској улици, имала око 150.000 посетилаца, а ове године их очекују око 130.000, док тим музеја чини „чаролију дочекујући посетиоце са свих континената".

Поред тога што посетиоци у београдском музеју могу много тога да науче и виде, Јевтић је поменула њихове бројне путујуће изложбе, између осталог, у Шангају, Буенос Аиресу, Паризу, Бечу, недавно у Мадриду и преко неколико дана у Прагу. Како је најавила, очекују се ове године посете Сарагоси, Валенсији, Севиљи, Мајамију и Вашингтону.

„Тесла је важио за човека који је био усамљеник. Али он то и није био. Био је део културне елите и радо виђен гост на манифестацијама. Цео живот је посветио једној идеји и мисији - да помогне човечанству", подсетила је Јевтић. У свом обраћању, државни секретар Министарства културе Миодраг Ивановић је подсетио да обележавамо „седам деценија установе која чува сећање на једног од најблиставијих умова човечанства".

Према његовим речима, Дан Музеја Николе Тесле је прилика да евоцирамо успомене на Теслу и присетимо се његовог бесмртног дела које пресудно утицало на развој савремене цивилизације. Подсетивши да је Музеј Николе Тесле наш најпосећенији музеј, Ивановић је нагласио да је то центар интересовања научника и истраживача из света, али и трајна спона између Србије и Тесле, који је „увек истицао своје српско порекло", а 1892. је у Београду дочекан уз највише почасти.

уторак, 09. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару