Читај ми!

Тим јапанских стручњака развио нови приступ за управљање организацијом

Тим јапанских стручњака из домена организације пословања попут Сигеа Синга, Таичи Охноа и других, развили су нови приступ управљања организацијом „ботом ту ап“ (bottom to up) која у први план ставља запослене.

Тада названа нова Јапанска пословна филозофија или Тоjота производни систем, која је брзо преправила свет, на нашим просторима je познатија kao Лин, Kаизен, World Class Manufacturing, Continuous improvement.

Никола Марјановић, стручњак из Teкор консалтинга, истиче да многе данас нама познате компаније свој успех на тржишту, као и реализацију неких од својих најбољих производа, дугују претходно поменутом начину управљања.

Истраживање је показало да је готово свака организација пропустила неке од одличних прилика или одличне идеје које нису заживеле у пракси.

Било је изванредних предлога који су временом заборављени из само једног разлога - недовољне укључености запослених, која долази као последица, јер запослени нису мотивисани за промене и прихватање нових идеја. Чак и за ствари које њима лично олакшавају рад и посао.

Свесни чињенице да сваки посао може да се уради на лакши и бржи начин, лин и каизен филозофија пословања се на првом месту бави радницима и њихомом освешћивању да уз мале промене исти посао могу да ураде лакше.

Kада ово успемо да пренесемо на радника, тада и мотивација код њега расте јер је сада постао свестан да ће му, ако напусти своју стару навику коју је примењивао претходних 20 година и мало промени свој начин рада, наредних 20 бити лакше.

Након првог резултата он постаје свестан и мотивисан да је способан и да има могућност да још пуно тога промени и да пуно тога олакша јер он најбоље познаје тај посао.

Ту ступају на сцену ХР и топ менаџмент који треба и морају да подрже ове позитивне промене јер њиховим подржавањем крче пут жељеним пословним резултатима. Истраживање каже: 500 радника по један предлог за унапређење то је 500 предлога и 500 унапређења.

Лин приступ у потпуности заобилази „шеф ме тера да радим овако“ већ на практичан начин мотивише запосленог да он осмисли који је најбољи начин, а из тога корист имају сви - и запослени и фирма. 

уторак, 23. септембар 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом