Читај ми!

Културни слој налазишта Винча важан за светску археологију

У Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности отворена је изложба „Пројекат Винча: Нови археолошки изазови“, на којој су приказани приказани резултати рада интердисциплинарног тима.

Винча – једно од најзначајнијих праисторијскихналазишта у југоисточној Европи, крије девет метара дебео слој у којем су забележене готово све етапе живота на овом месту.

Од 2010. године трају напори да се део налазишта који је погођен клизиштем истражи, а на изложби су приказани резултати рада интердисциплинарног тима како би се спасили вредни подаци и предмети.

„Велики део терена је пао, можда и за два метра, у односу на првобитну позицију, што значи да су културни хоризонти овде у потпуној несразмери са оним што је на непокренутом делу терена. А Винча је толико важна за светску археологију. Управо Винчин културни слој који ми ту имамо, он помаже археолозима да схвате где се тачно налазе у том неолиту југоисточне Европе. Због тога је то толико важно“, наглашава проф. др Ненад Тасић, археолог и коаутор изложбе.

Изложбу чине две целине. Једна приказује методологију и процедуре које су примењене у оквиру заштитних ископавања, док су у другој целини издвојени најзначајнији и најзанимљивији резултати истраживања, попут нове површине и најмлађих слојева где су откривене некрополе из средњег века.

„Били смо у прилици да ископамо и истражимо преко 300 гробова, односно 300 индивидуа, са свим оним што чини некрополе, а то је најчешће накит. Поред тога, имамо и неке јасне и дефинисане контексте из периода праисторије. Били смо у прилици да истражимо једну неолитску кућу, али су предмети из металног доба, односно из бакарног и бронзаног доба на које наилазимо, зато што трагови живота из тог периода постоје на локалитету Винча“, наводи Кристина Пенезић, археолог и коаутор изложбе.

Изложба „Пројакет Винча: Нови археолошки изазови“ биће отворена до 30. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи