Читај ми!

Нова врста светла која би могла да спречи наредну пандемију

Нова врста ултраљубичастог светла убија скоро све микробе и могла би да помогне у спречавању избијања наредне пандемије. Тестови су показали да је светлост безбедна за људе и да јој је мање од 5 минута требало да смањи количину микроба у ваздуху за 98 одсто.

Амерички стручњаци који су радили на његовом развоју кажу да би лампе могле да буду уграђиване у плафоне и тако помогле да се очисти ваздух и спречи пренос болести, попут ковида или грипа.

Тиме би могле да буду избегнуте и будуће пандемије.

„Дуго УВЦ светло рапидно смањује количину активних микроба у ваздуху у присторијама скоро на нулу, што чини унутрашњост суштински безбедном као и спољни ваздух“, наводи Дејвид Бренер, директор Центра за радиолошка истраживања на Универзитету Колумбија.

„Користећи ову технологију на локацијама где се људи окупљају могли би да спречимо следећу потенцијалну пандемије“, истиче Бренер.

Дуго УВЦ светло (222 нанометара) ефикасно одстрањује патогене у ваздуху у просторијама уобичајене кубатуре, пише у закључку истраживања објављеног у часопису Нејчер (Nature).

„Лако се инсталира, није скупо и не тражи од људи да мењају своје понашање и навике. Најважније, ово је безбедан начин да се спречи пренос вируса“, објашњава Бренер.

Слична врста светла – УВЦ је већ дуго позната као добар начин чишћења ваздуха и користи се у одређеним условима за убијање микроба, попут бактерија и вируса. Међутим, оно није безбедно за коришћење у затвореним просторима јер може да буде штетно по здравље и оштети кожу и очи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи