Читај ми!

Одржана панел дискусија „Савремени лекови, ново поглавље у лечењу дијабетеса у Србији“

Панел дискусија под називом „Савремени лекови, ново поглавље у лечењу дијабетеса у Србији“ одржана је у хотелу „Мона Плаза“.

Kрајем фебруара Републички фонд за здравствено осигурање усвојио је нову листу лекова, на којој се налази 26 иновативних медикамената, а готово половина средстава за нове терапије издвојена је за лечење дијабетеса.

О иновативним лековима говорили су проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, академик, проф. др Небојша Лалић, директор Kлинике за ендокринологију дијабетес и болести метаболизма Универзитетског клиничког центра Србије, Александар Опачић, председник Дијабетолошког савеза Србије и др Бојан Тркуља, директор Удружења произвођача иновативних лекова „Иновиа“. 

Пацијенти који пате од трајно повишеног нивоа глукозе у крви моћи ће од маја месеца на основу рецепта и без новчане надокнаде нове одобрене лекове да набаве у свим апотекама. Процена је да у Србији има око 800.000 људи са дијабетесом, са сталном тенденцијом раста тог броја.

У последњих десет година број осигураних лица која су узимали на рецепт лекове за дијабетес повећан је за 34%.

Осим свих доступних оралних антидијабетика и инсулина, РФЗО је сада обезбедио и четири иновативна лека из две различите групе лекова, са потпуно новим механизмом дејства, захваљујуци којем ови лекови осим добре контроле нивоа гликолизираног хемоглобина, имају и кардиопрорективно и ренопротективно дејство.

Овај нови механизам дејства је врло значајан, јер це се применом ових лекова смањити најчешће компликације дијабетеса које се односе на слабљење срчане и бубрежне функције.

Др Бојан Тркуља, директор Удружења произвођача иновативних лекова „Иновиа“ каже да је дијабетес права парадигма значаја иновативних лекова, као и да је наша земља сада редован члан на листи земаља чији се здравствени систем обскрбљује новим лековима.

„Све се променило оног момента када су професорка Радојевић Шкодрић и њен тим преузели одговорност руковођења Фондом. То се види и на основу овог последњег проширења листе које је рекордно“, навео је Тркуља.

Додатна погодност за осигуранике у Србији је то што ће се иновативни лекови за дијабетес издавати у апотекама у потпуности на терет РФЗО-а, тј.осигурана лица неће плаћати учешће за ове лекове.

„Сви ови лекови могу да постигну своју доказану ефикасност само уз дисциплиновано понашање оболелих које подразумева правилну исхрану и физичку активност, односно стил живота препоручен од надлежног лекара“, истиче проф. др Сања Радојевић Шкодрић.

Академик Небојша Лалић подвукао је да инсулин и даље остаје носећи стуб у лечењу дијабетеса, док нови медикаменти представљају велику подршку у регулацији нивоа шећера у крви, те да је њихов значај немерљив.

„Тиме постајемо једна од земаља са врло савременом дијабетолошком заштитом. Иновативни лекови значе могућност да се на савременим основама постигне превенција компликација дијабетеса, посебно на крвним судовима и на бубрезима, и зато можемо рећи да смо стављајући ове лекове на позитивну листу направили велики корак“, рекао је проф. др Лалић.

Александар Опачић, председник Дијабетолошког савеза Србије, нагласио је императив едукације када је дијабетес, правовремено дијагностиковање и живот са овом болешћу у питању.

„Свих ових година радили смо на томе да пацијенте едукујемо да са оним што је доступно дочекају овај дан и иновативну терапију. Задовољни смо, и трудићемо се да наставимо добру сарадњу са струком, лекарима и Фондом“, истакао је Опачић.

Панел се одржао у организацији компаније Рингиер и портала „Жена“.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи