Роза и мимоза

Много тога се променило од давне 1911. године, када је у неколико европских држава први пут обележен Међународни дан жена. Захтев за увођење овог „празника“ изнела је Клара Цеткин, годину дана раније, као један у низу захтева за побољшање класног и родног положаја жена. Треба ли рећи да се међу тим захтевима није помињало да „на Међународни дан жена мушкарци женама треба да поклоне цвеће“?

Како деценије пролазе, многи негодују поводом тога у шта се Осми март претворио - прилика да мушкарци једном годишње изразе поштовање према женама (у виду цвећа, бомбоњере, или још боље, ваучера за омиљену продавницу козметике) и да буду мирни остала 364 дана календара.

Несумњиво је да овакав критички, помало и цинични став има оправдања када се узме у обзир чињеница да борба, на чијим почецима стоје социјалисткиње и феминисткиње попут Кларе Цеткин и Розе Луксембург, и даље траје широм света. Међутим, цвеће је у прослави Дана жена имало нешто другачију симболику.

Традиција даривања цвећа за Осми март започела је након Клариних и Розиних дана, првог Осмог марта након завршетка Другог светског рата. Две италијанске активисткиње Рита Монтањана и Тереза Матеи одлучиле су да Дан жена - у Италији боље познат као Festa della Donna - обогате једним симболичним гестом. Дошле су на идеју да подаре нешто другим женама као знак међусобног поштовања и подршке, а дар је била, нимало случајно, гранчица мимозе.

На првом месту, мимоза је одабрана јер цвета зими, у фебруару и марту, и веома је заступљена у медитеранским земљама. Рита и Тереза су сматрале да је мимоза пригодан цвет за обележавање

Дана жена у њиховој земљи управо због тога што се могао наћи свуда у Италији - „то је скроман цвет и расте широм наше земље". На први поглед крхка, а заправо изузетно отпорна и јака биљка која одолева многобројним неповољним условима, мимоза је симболизовала специфичну комбинацију женске нежности и снаге, које се пречесто виде као супротности које искључују једна другу.

Можда јесте време за промену традиција, али пре њиховог одбацивања, можда се ипак треба присетити њихових изворних значења. А симболику осмомартовских мимоза вероватно би одобриле и Клара и Роза.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи