Читај ми!

Пре 79 година Земљину куглу обишла је вест о смрти Николе Тесле, научника који је осветлио свет

На данашњи дан пре 79 година преминуо је Никола Тесла. Теслин музеј у нашој престоници који је у знаку јубилеја седам деценија рада, у години за нама, упркос пандемији, обишло је 80.000 посетилаца.

Велики Тесла је о Божићу и другим празницима добијао многобројне честитке, не само од научника и виђенијих, већ и од обичних људи. О најрадоснијем празнику 1943. године Земљину куглу обишла је вест о смрти научника који је осветлио свет.

Његов лик и проналасци све више привлаче посетиоце Београда.

„Највише долазе посетиоци из Русије и Индије. Такође, има доста посетилаца из Турске. Највише их интересује колико је безбедно да они сами интерагују са струјом, поготову код бе-бе трансформатора зато што сами имају прилику да дотакну муњу“, наводи Татјана Станковић, водич у Музеју Николе Тесле.

Архив Николе Тесле уврштен је у Унесков регистар светске баштине „Памћење света“. Вредна колекција од 160.000 личних предмета смештена је од 1950. године у београдском храму науке и културе. Из научниковог музеја широм света приређују изложбе које привлаче пажњу.

„Сарадња са Музејом 'Косма Каиша' у Барселони, изложба која је отворена у октобру, трајаће до 14. фебруара. Као резултат те двогодишње плодоносне сарадње имаћемо изложбу у септембру у Мадриду. Оно што нас још очекује је изложба у Паризу у Српском културном центру и једна од најзначајнијих изложби – сарадња са Уједињеним нацијама и Министарством за културу и информисање у Женеви“, истиче Ивона Јевтић, директорка Музеја Николе Тесле.

У Музеју научника и проналазача који је припадао повлашћеном, научном кругу умних људи човечанства у припреми су три издавачка подухвата: Књига знаменитих личности које су посетиле музеј, едиција за најмлађе и књига успомена Николе Тесле.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи