Читај ми!

Награђене три талентоване научнице из Србије у склопу чувеног светског програма „За жене у науци“

Kако да природни производи постану алтернатива за доступне лекове, како ће изгледати батерије будуће генерације и на који начин вештачка интелигенција може да помогне лекарима у медицинској дијагностици? Одговоре на ова питања траже Марија Иванов, Снежана Паповић и Тијана Шуштершич, младе научнице, овогодишње добитнице Националне стипендије у оквиру светски познатог програма Л’Орéал - УНЕСKО „За жене у науци“ (L’Oréal - UNESCO For Women in Science).

Стипендије у вредности од по пет хиљада евра намењене су реализацији њихових значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Ове три научнице су, у Влади Републике Србије, награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима хемијских, биолошких и инжењерских наука.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручујући награде добитницама, истакао је да су достигнућа жена у науци често на изузетно високом нивоу и да друштво то увек треба да препозна.

„Истраживање, иновације и рад су основ напретка државе и уверен сам да ће ваша визија и научна достигнућа допринети напретку наше науке и друштва“, рекао је министар Ружић.

Број овогодишњих пријављених кандидаткиња 58 (од чега су њих 23 на докторским студијама, а 35 су доктори наука) указује на то да Србија има изузетан научни потенцијал.

„То нас охрабрује, али и обавезује, да и у будућности наставимо да пружамо подршку нашим изузетним младим научницама и да наставимо улагања у науку. Да подстичемо талентоване и науци посвећене жене како би унапредиле свој научноистраживачки рад и наставиле да се баве науком“, каже он.

Министар тврди да је стипендија само врста охрабрења и подстицај за унапређење научно-истраживачког рада и наставак рада у Србији и да ће награђене младе научнице својим примером инспирисати и многе друге научнице, али и студенткиње и ученице које тек треба да се определе за научну каријеру.

„Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради и радиће на побољшању услова за науку и истраживаче и изузетно је поносно на чињеницу да у Србији, жене истраживачи чине око 52 одсто популације истраживача, што је далеко више од европског просека“, закључује министар Ружић.

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

У Србији се, у оквиру ове иницијативе, већ једанаест година, у партнерству Kомисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО-м, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније Л'Орéал Балкан, награђују најбоље младе научнице.

Упознајте овогодишње добитнице стипендија 

Националне стипендије „За жене у науци“ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.

Од покретања програма до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара.

Снежана Паповић је доктор хемијских наука и доцент на Kатедри за Аналитичку хемију, Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Фокус Снежаниног научног истраживања је унапређење перформанси литијум-јонских батерија кроз повећање њиховог капацитета и повећање термичке стабилности употребом унапређених електролита.

Др Марија Иванов је научна сарадница у Миколошкој лабораторији, Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Института од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду. Њена истраживања су фокусирана првенствено на антимикробну активност нових агенаса и то са различитих аспеката, укључујући утицај потенцијалних нових терапеутика на сузбијање вируленције патогених микроорганизама.

Тијана Шуштершич је студент докторских студија на Факултету инжењерских наука, Универзитета у Kрагујевцу, где је и запослена као асистент. Област научног истраживања Тијане Шуштершич је примењена информатика у инжењерству, а циљ је да покаже да вештачка интелигенција може да се примени на више различитих грана медицине и помогне у медицинској дијагностици.

Бави се и имплементацијом алгоритама вештачке интелигенције у циљу развоја епидемиолошког модела ширења Ковид-19 болести на нивоу популације, као и персонализованог модела развоја клиничке слике код појединца зараженог овом болешћу.

Kонкурс за пријаву за наредни циклус програма националних стипендија „За жене у науци“ биће отворен 1. јануара 2022. године. Kонкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука.

Сваке године додељују се по три стипендије, свака у износу од пет хиљада евра у динарској противвредности. Детаљне информације о програму и процедури конкурисања за стипендије могуће је наћи на интернет страници https://www.zeneunauci.co.rs/

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи