Читај ми!

Модерна технологија открила енигму једног од најпознатијих фараона

Мумију фараона Аменхотепа Првог египатски научници су дигитално „одмотали“ и открили бројне детаље, од накита са којим је сахрањен, до облика лобање и квалитета зуба.

Уском брадом, малим носем и коврџавом косом подсећа на оца, каже радиолошкиња Сахар Салим. Можда изненађујуће за некога ко је живео пре 3.500 година – има одличне зубе.

Аменхотеп Први био је ратнички краљ који је остао енигма јер је један од ретких краљевских мумија које нису одмотане.

Све до сада. Професорка радиологије са Медицинског факултета у Каиру део је тима који је дигитално одмотао завоје.

Користећи 3-Д компјутерски томографију добили су фасцинантне резултате и открили детаље и његовом изгледу као и о раскошонм накиту са којим је сахрањен.

„Био је стар око 35 година када је умро. Висок је био 169 центиметара, обрезан, и имао је добре зубе. Испод завоја је имао 30 амулета и комада накита, укљујући и златни појас украшен златним перлама“, наводи Сахар Салим.

Физички је доста подсећао на свог оца, имао је уску браду, мали нос, коврџаву косу и благо истурене горње зубе.

„Процес мумификације извршен је беспрекорно. Чак су и ситне ушне кости очуване, као и зуби који су доброг квалитета“, додаје Салимова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи