Читај ми!

Из гробнице у Енглеској направљено најстарије породично стабло до сада

Скоро 6.000 година стара гробница откопана у Енглеској садржи остатке 27 чланова породице из пет генерација, које су потекле од једног човека и четири жене.

ДНК анализе показале су да је брачна полигамија била присутна у горњим слојевима неолитског друштва, јер стручњаци сматрају да је врло мало вероватно да је имао четири жене једну после друге.

Уместо тога, верују да је имао више од једне жене истовремено.

Анализама је реконструисано најстарије породично стабло до сада, каже Ињиго Олалде, популациони генетичар са Универзитета у Билбау и један од главних аутора студије објављене у часопису Нејчер (Nature).

Научници са Универзитета Харвард у Масачусетсу, Универзитета у Њукаслу и Универзитета у Бечу такође су учествовали су истраживању.

„Ова студија је важна јер је ово прво породично стабло из праисторије“, навео је Олалде.

Кости коришћене у истраживању потичу од остатака 35 људи, који су откопани 80-их година из велике хумке у Котсволд Хилс близу Челтенама и Глочестера у западној Енглеској.

Право да буду сахрањени у хумци имали су сви потомци једног мушкарца, али је локација где су похрањени у хумци зависила од које жене прве генерације су потекли.

Неолитск гробница имала је две одаје у облику латичног слова "L". Једна је била окренута на север, друга на југ.

Професор Дејвид Рајх са Харварда, који је водио прикупљање узорака ДНК из остатака, објашњава да су две жене и сви њихови потомци до петог колена сахрањивани у јужној одаји.

„Друге две супруге заједно са својим потомцима сахрањиване су у северној одаји. Неки од њих су завршили у јужној, али је за то највероватнији разлог урушавање северног ходника што је значило да у тој одаји није више било могуће сахрањивати“, додаје Рајх.

Устројство неолитских породица

Спроведене ДНК анализе веома су важне јер показују родбинско устројство неолитских друштава.

Олалде каже да су у гробници сахрањена и четири мушкарца који су по мајчиној линији водили порекло, али по очевој не. Ови пасторци су вероватно укључени у породицу када су се њихове мајке придружиле, мада је могуће и да су их мајке добиле са мушкарцима који нису били њихови „званични“ супружници.

Такође, две ћерке које су преминуле као деца су сахрањене у гробници, али других одраслих ћерки није било, што указује да су вероватно сахрањиване у гробницама својих мужева.

У истој гробници су пронађени и остаци три жене и пет мушкараца који нису имали никакве генетске везе са породицом.

„Могуће је да су жене биле удате за мушкарце у гробници са којима нису имале децу или су имале само ћерке које су се касније удале и сахрањене су негде друго“, објашњава Олалде.

Што се пет мушкараца који не воде порекло тиче, могуће је да су били усвојени у породицу или су на неки други начин, изузев родбинског, били повезани са њом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи