Читај ми!

Није се ни родио, а стар је 70 милиона година - где га можете видети

Фосил младунчета диносауруса, које је савршено склупчано у свом јајету, први је те врсте икада пронађен и може да помогне у расветљавању везе између диносауруса и птица.

Стар 70 милиона година, фосил је заправо остатак скелета ембриона овирапторидног диносауруса, који је добио надимак Беба Ђингљанг по имену кинеског музеја у којем је фосил изложен.

„Кости ембриона су мале и крхке и врло ретко су сачуване у виду фосила што ово чини веома великим открићем ипроналаском", рекла је Дарла Зеленицки, ванредни професор на одсеку за геонауке на Универзитету у Калгарију у Канади.

„То је невероватан примерак... Радим истраживања са јајима диносауруса већ 25 година и још нисам видела ништа слично", додала је Зеленицки, коауторка истраживања које је објављено у часопису IScience.

Јаје је дугачко око 17 центиметара, а процењено је да је плод био дугачак 27 центиметара од главе до репа. Истраживачи верују да је као одрасла јединка, ова врста била дуга око два до три метра.

Истраживачи из Кине, Велике Британије и Канаде проучавали су положај бебе Ђингљанг и других раније пронађених ембриона овирапторида. Закључили су да су се диносауруси кретали и мењали позе пре него што су се излегли на начин сличан птицама.

Код данашњих птица, такви покрети су повезани са процесима које контролише централни нервни систем и које је кључно за успешно излегање.

„Већина познатих ембриона диносауруса су некомплетни и са раздвојеним скелетима. Били смо изненађени када смо видели овај ембрион лепо очуван у јајету диносауруса, како лежи у птичјем положају. Овај положај раније није био препознат код нептичјих диносауруса", рекао је Ваисум Ма, водећи аутор студије и истраживач са Универзитета у Бирмингему.

Све птице су директно еволуирале из групе двоножних диносауруса познатих као тероподи, чији чланови укључују високог тираносауруса рекса и мање велоцирапторе.

„Понашање пре излегања није једино понашање које су данашње птице наследиле од својих предака диносауруса. Такође је познато да је иста врста диносауруса лежала на својим јајима на начин сличан птицама", рекла је Зеленицки.

Фосил је пронађен у кинеској провинцији Ђансу, а купио га је 2000. Лианг Лиу, директор кинеске компаније за обраду камена Ђингљанг груп.

Завршио је заборављен у складишту, све док 10 година касније, када га је музејско особље пронашло док је сортирало кутије током изградње Музеја историје природе. Музеј иначе субвенционише компанија Ђинљанг.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи