Читај ми!

Када ћемо помрачење Месеца моћи голим оком да видимо и у Србији

У току је најдуже помрачење Месеца у последњих 580 година, које ће трајати шест сати. Овако дугих помрачења неће бити у наредном периоду, али ће их бити често, каже др Моника Јурковић из Астрономске опсерваторије и већ за 16. мај најављује помрачење које ће се голим оком видети и у нашој земљи.

Научница из Астрономске опсерваторије на Звездари Моника Јурковић објашњава због чега долази до помрачења Месеца.

"Имамо конфигурацију да се око Сунца креће Земља, а око Земље се креће Месец. Месец има елиптичну орбиту и у тој конфигурацији где се тачно налази Месец, у овом моменту је у најдаљој тачки, и када месечева путања буде таква, када инклинација буде таква да пролази тачно у том делу где земља баца сенку, онда долази до помрачења Месеца", рекла је Моника Јурковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Истиче да се помрачење дешава само када је пун Месец, те да оно може трајати неколико сати.

Данашње помрачење Месеца најдуже је у последњих 580 година, трајаће шест сати и два минута, због чега је специјално, објашњава Јурковић и додаје да је неко раније помрачење које је дуго трајало, а које можда људи памте, било три сата и неколико минута.

Голим оком се може посматрати у Северној и Јужној Америци, као и на Пацифику. У Србији не јер је Месец зашао за нас, али грађани то могу пратити у неком од преноса на интернету, додаје научница Астрономске опсерваторије.

"Можда је интересантно погледати помрачење Месеца јер он тад добије црвенкасту боју и то изгледа веома спектакуларно", каже Моника Јурковић и напомиње да они који буду гледали пренос треба да буду стрпљиви јер ће то да траје.

Врхунац се очекује после три сата (око 10 часова по нашем времену), чим Месец уђе у централну сенку, која се зове умбра.

"Следеће помрачење Месеца ћемо видети већ у 2022. код нас", истиче научница и прецизира да ће то бити 16. маја.

Објашњава да се овакве рачунице доносе на основу тога што се прати кретање тела у сунчевом систему.

"Овако дугих помрачења неће бити у наредном периоду, али ће их бити често... Може да се деси у једној години два, три, па чак и четири пута", истиче научница Астрономске опсерваторије.

Поручује и да нам за гледање помрачења Месеца нису потребне наочаре, јер Месец нема сопствену светлост као Сунце, већ се од њега само одбија светлост која долази са Сунца.

Напомиње и да научно није доказано да Месец на било који начин утиче на наш организам, иако се разна веровања везују за нпр. пун Месец.

Грађанима препоручује да уживају у ноћном небу и покушају да нађу неко место где се оно види, јер од светлосног загађења људи у великим градовима ретко имају ту прилику.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи