Читај ми!

Делимично помрачење Месеца најдуже у последњих 580 година

У раним јутарњим сатима 19. новембра 2021. године становници Северне, Средње и делова Јужне Америке, као и Полинезије, Аустралије и Кине могли су да прате најдуже делимично помрачење Месеца у последњих 580 година.

Делимично помрачење Месеца у ноћи 18. на 19. новембар 2021. трајало је више од шест сати. Последњи пут када је делимично помрачење Месеца трајало толико дуго било је 1440. године, када су Инке градиле Мачу Пикчу.

Сунце, Земља и Месец су дошли у скоро савршено поравнање. У максималној тачки помрачења 99 одсто Месечевог лица било је прекривено унутрашњим делом Земљине сенке, званом умбра. Преостали део лунарног диска био је у светлијем, спољашњем делу Земљине сенке, познатом као пенумбра.

Зашто је помрачење у новембру 2021. тако дуго?

Максимална тачка помрачења долази око 41 сат пре него што Месец достигне апогеј, своју најудаљенију тачку од Земље за овај месец. Што је Месец удаљенији, то спорије путује дуж своје орбите. Месецу у апогеју једноставно треба дуже да прође кроз Земљину сенку.

Ко је видео делимично помрачење Месеца

Помрачење је било видљиво из свих 50 америчких држава, Канаде и Мексика, као и делова Јужне Америке, Полинезије, Аустралије и Кине, саопштила је Наса. Посматрачи у западној Азији, Аустралији и Новом Зеланду пропустили су рану фазу помрачења јер се дешава пре изласка Месеца. У Јужној Америци и Западној Европи Месец залази пре него што се помрачење заврши.

Током помрачења Месец ће имати црвено-наранџасту нијансу, а могуће је видети само један његов мали део.

Следеће помрачење Месеца очекује се у мају 2022. године. 

Научница Астрономске опсерваторије на Звездари за РТС каже да ће тог 16. маја помрачење моћи да се види и у Србији, те да у наредном периоду помрачења неће трајати овако дуго као данас, али ће их бити често.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи