Читај ми!

Како се кроз читање младима преноси популарна наука

Последње деценије, из године у године, у свету је све више књига из популарне науке за децу и одрасле. Разлог је већа потреба за квалитетним информацијама и самообразовањем у дигиталном добу. Истражујемо зашто су такве књиге важне у школском узрасту.

Реци ми зашто... Реци ми како... Реци ми где... Мноштво је питања која деца постављају било да су она о постанку света или научним достигнућима и феноменима.

Њихова радозналост заслужује пуну пажњу а улазак у свет знања може им бити јаснији, лакши и интересантнији уз књиге популарне науке.

„У данашњим околностима где заправо образовање школске али и млађе деце не може да остане само затворено у школи, изузетно су важна издања из популарне науке за младе зато што она омогућују да се сво оно знање које школа још увек није у стању да пренесе, а из савремености је наше, из нашег знања о свету, на најзанимљивији и најлепши начин преноси деци управо кроз читање", каже Слободан Бубњевић.

Природне науке као што су биологија, хемија и физика не морају деци изгледати страшно и сувопарно. То потврђују збирке експеримената оплемењене духовитим текстовима и цртежима

„Имате децу чија пажња није тако дуготрајна и сменом активности на часу ви просто усмеравате пажњу деце на оно што се дешава, ако ви користите неке експерименте на тај начин им олакшавате просто процес учења.То је учење путем открића које на жалост код нас није много заступљено", рекла је Драгана Петровић Косановић, коауторка књиге Урнебесна хемија.

И области друштвених и хуманистичких наука могу бити обрађене на занимљив начин.

„Књиге са доста илустрација а добро распоређеним, стратешки распоређеним текстом су јако атрактивне зато што у ствари приближавају, увлаче младог читаоца у један свет на начин на који је њему приступачан, већ кроз електронске медије а ипак то је књига што је сасвим, сасвим другачије од електронског медија", истакла је Чедомила Маринковић, ауторка књиге Јевреји у Београду.

Иако постоји велико интересовање за овакве књиге, код нас је много више преведених издања него књига домаћих аутора. То потврђује и мањи број књига које конкуришу за „Невен" - једино признање за дела популарне науке намењена младима.

„Чини се да се наши издавачи још увек нису у довољној мери адаптирали на чињеницу да је ово једно врло атрактивно тржиште за њих и да би они проналазећи ауторе којих итекако има по нашим факултетима и институтима и другим местима где су комуникатори науке би могли заправо да направе много бољи посао за себе, а и за заједницу када би се определили за домаћег аутора, а не за превођење страних књига", додао је Бубњевић.

Популарна наука може да одигра централну улогу у нечијем образовању, и зато не би требало да буде препуштена само вољи или могућностима издавача, сматрају педагози. Она захтева подршку целог друштва.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи