Читај ми!

Земљотреси све чешћи, а шта се дешава испод земље

Када се затресе нико не размишља о томе шта се дешава под земљом, већ шта је паметно урадити да се глава сачува. Због панике, људи најчешће брзо истрчавају из кућа и станова јер су на земљи најбезбеднији.

Најгоре је када се затресе ноћу или пред зору, као што је недавно било у Шумадији.  Шта се испод дешава никог не занима, осим ако нисте геолог кога то и професионално занима. Професор Драган Миловановић са Рударско-геолошког факултета у Београду објаснио је да већина земљотреса, као и експлозивних ерупција, почиње снажним ослобађањем енергије и после тога се тло смирује. Изузеци су веома ретки, па ће смиривање тла бити праћено без већих земљотреса.

"Шта урадити када је земљотрес зависи од много ствари. Један од предлога је да телевизија или било која видео-продукција направи едукативне филмове и помогне у обучавању свих људи. Едукација би помогла да имамо што мање жртава приликом земљотреса. Ако је земљотрес плитак, ослобађање енергије је другачије. То су чврсте стене, долази до кидања и настаје одговарајући звук. То важи и за зграду, која када се љуља може и да шкрипи. Зграда се може срушити и ако је добро или лоше грађена, у питању је сама амплитуда сеизмичког таласа. Ми морамо градити по закону", истакао је професор Миловановић.

Додаје да је Србија је на брдовитом Балкану где се aфричка плоча подвлачи под Европу, а процеси трају милионима година.

"Ми смо само један трен који ће на овој земљи бити, вратити се, отићи и можда поново доћи. Та афричка плоча која се подвлачи под европску нама ствара и земљотресе и вулкане. Сви земљотреси који се дешавају код нас су генетски повезани и генерално се везују за ослобађање енергије", напоменуо је професор Драган Миловановић.

Најјачи земљотреси у Србији били су до 6 степени Рихтерове скале и таквих је регистровано четрдесетак у последњих сто година. У нашем најближем комшилуку било их је и до 7 јединица Рихтерове скале, а то је максимум за наш регион.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи