Читај ми!

Најстарија камена грађевина старог света отворена за посетиоце

У Египту је после рестаурације поново за посетиоце отворена јужна гробница фараона Џосера, заједно са чувеном степенастом пирамидом и другим споменицима. Рестаурација ове гробнице је почела још 2006.године.

Гробница египатског фараона откривена је 1928. године а саграђена је између 2667. и 2648. године старе ере. Углавном је под земљом и обухвата лавиринт ходника украшених плочицама и хијероглифским резбаријама.

Фасаду украшавају бројне кобре које су биле симбол заштите и моћи. Археолози тврде да је та гробница могла бити направљена за фараонову супругу, док други сматрају да је ту требало да буду остављени мумифицирани унутрашњи органи тог фараона.

Ипак, најпризнатија је теорија француског египтолога Лојера који верује да је јужна гробница била место симболичног сахрањивања душе фараона.

„Сада је гробница после 15 година реновирања и замене унутрашњих инсталација поново отворена. У њој је гробна комора димензија 7,5 м са 7,3 м на дубини од 31 метра", наводи Мустафа Вазири, генерални секретар египатског Врховног савета за антиквитете.

Рестаурација је пре свега имала за циљ јачање структуре, али су поред тога обновљене декорације и постављено осветљење. Неколико ходника са вратима, од којих су нека лажна, описани су као најважнији архитектонски и декоративни елементи у гробници. Она је најстарија камена грађевина старог света.

„Блокови који су донети овде ради јачања структуре пирамиде били су тешки 120 тона. Све је дело египатских руку. Постојала је одлучност да се оствари циљ – реконструкција гробне коморе старе 4.700 година", наглашава Вазири.

Осим јужне гробнице на платоу Сакари је више стотина гробница древних египатских званичника и други споменици, од доба Прве династије па све до коптског периода, од четвртог до шестог века старе ере.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи